Prop de 2.500 turistes estrangers han abandonat Tunísia en les darreres hores com a conseqüència de l'atemptat que divendres va causar la mort de 39 persones en un hotel de la cadena espanyola Riu -empresa amb origen a Olot- de la ciutat costanera de Susa. Tots ells van sortir dels aeroports limítrofs i de la pròpia capital, on hi va haver certa confusió amb l'arribada de nombrosos vols xàrter noliejats per les companyies turístiques per recollir els seus espantats clients.

El Ministeri de Turisme no va confirmar ni desmentir aquestes xifres i es va limitar a apuntar que s'està valorant l'impacte real de la massacre. Susa era ahir un constant anar i venir d'autobusos des que divendres al migdia dos joves es van presentar a la platja de l'hotel Marhaba Imperial i van obrir foc de manera indiscriminada contra les desenes de persones que prenien el sol o jugaven a la sorra.

Els joves van perseguir els turistes fins a l'interior de l'hotel, on van ser repel·lits per les forces de seguretat, que van matar-ne un. L'altre va ser capturat poc després a un quilòmetre de la zona hotelera d'Al Kantaoui-Susa, quan fugia en direcció a l'autopista. Dues persones més van ser arrestades per la seva presumpta relació amb la matança.

Des de llavors, la desfilada de maletes fetes a corre-cuita estirades per cares tristes i nervioses és la imatge més comuna en aquesta ciutat del sud tunisià abocada al Mediterrani, on el turisme és la principal activitat econòmica. La majoria marxen com a conseqüència de la por i altres per consell de les seves ambaixades i agències de viatges.

"Hem pensat molt si quedar-nos perquè havíem esperat molt aquestes vacances, però ens han dit que el millor és sortir, així que anem cap a l'aeroport", va explicar una turista britànica en un dels hotels veïns a l'atacat.

A l'hotel Kantauoi Center, ocupat principalment per russos, la situació era ahir al matí precisament la contrària. Turistes present el sol al ritme de la música occidental i les activitats programades per la direcció tunisiana, com l'aeròbic aquàtic, en marxa. "No, no crec que tornin a atacar. Aquí a l'hotel crec que estem segurs. Hem sentit que s'ha demanat a la gent que marxi, però la nostra intenció és quedar-nos", explicava a la piscina de l'hotel Ekhaterina. L'atac ha suposat el cop de gràcia a la indústria turística de Tunísia, país que rebia més de 6 milions de visitants.