El Govern tunisià va decidir tancar 80 mesquites en poder de clergues salafistes, hores després que una branca afí al grup terrorista Estat Islàmic s'atribuís la matança de 39 persones en un hotel de la cadena Riu -empresa amb origen a Olot-, al sud del país. El primer ministre tunisià, Habib Essid, va admetre que l'objectiu és recuperar el control de 80 temples en els quals s'incita a la violència i hi ha indicis que es promouen i financen certs grups gihadistes.

Hores abans, el president del país, Bey Caid Essebsi, ja havia advertit que l'Estat adoptaria mesures especials que no s'havien volgut adoptar després de la matança del Bard i que posaran el "país sota una sola bandera".

La decisió de tancar les mesquites suposa la primera retallada de les llibertats des de l'alçament contra la dictadura del fugit Zine al Abedin Ben Ali. Caigut el tirà, la transició va suposar una recuperació dels drets individuals i col·lectius, entre ells, la llibertat religiosa que grups salafistes van aprofitar per apropiar-se dels púlpits d'importants mesquites. A això es va unir la posada en llibertat de desenes de radicals que estaven a les presons sota el puny repressor de Ben Ali, molts dels quals van viatjar després a Síria i l'Iraq per sumar-se al combat de l'EI.

Molts dels que han tornat de Síria han estat detinguts i empresonats, però molts més només tenen l'obligació de presentar-se a les comissaries i amb prou feines estan controlats per uns serveis de seguretat que també han quedat debilitats des de la revolució. Una font del Ministeri d'Interior va admetre que Saifedine Rezgui, un dels suposats autors de la matança de divendres a l'hotel de Susa, no era a la llista de gihadistes considerats perillosos.

Rezgui, estudiant d'enginyeria a la ciutat de Kairauan, de 23 anys, es va presentar passat el migdia a la platja de l'hotel i va obrir foc de manera indiscriminada contra els turistes al costat d'un company que va ser després detingut. Forces de Seguretat van aconseguir matar-lo quan corria en direcció a la piscina i a l'entrada de l'hotel Marhaba Imperial. En el seu assalt, va matar 38 persones, majoritàriament turistes del Regne Unit, però també alemanys, txecs, polonesos, belgues i francesos.

En un comunicat penjat a través de la xarxa social Twitter, l'EI va assumir l'autoria de la matança a Tunísia i va instar els seus seguidors a continuar amb els atacs durant el mes sagrat del Ramadà.

El primer ministre del Regne Unit, David Cameron, va destacar que les víctimes eren "turistes innocents" que passaven les vacances i "no suposaven una amenaça", però que van ser assassinats per terroristes que s'oposen a "països que defensen la pau i la democràcia". La cancellera alemanya, Angela Merkel, va parlar per telèfon amb el president de Tunísia per garantir-li que Alemanya reforçarà la cooperació bilateral en la lluita contra el terrorisme.