La negociació de l'acord que garanteixi que l'Iran no fabricarà armes atòmiques es presenta amb incerteses, quan totes les parts assumeixen que els dos dies que queden de termini no seran suficients per tancar un acord. «Difícil, però no impossible», «Desafiaments molt grans» i «La cimera està ja visible» són algunes de les frases que estan pronunciant els protagonistes d'aquesta reunió a Viena, plantejada com la ronda final de les negociacions. «Serà dur, sempre ho ha estat, però no és impossible. És una qüestió de voluntat política. Les raons per aconseguir aquest acord encara hi són, probablement ara més que mai», va dir l'alta representant de la Unió Europea, Federica Mogherini, després d'incorporar-se ahir a la trobada.

Tot i que la diplomàtica italiana va expressar la seva confiança en què l'acord pugui assolir-se abans que expiri el termini del 30 de juny, va assegurar que hi ha un marge de flexibilitat i que els contactes es podrien estendre un parell de dies. «El que està en joc és la nostra seguretat, la seguretat del món», va indicar abans de destacar la importància d'arribar a un acord i d'expressar la seva confiança en què totes les parts mostrin voluntat per aconseguir-lo. No obstant això, l'alta representant va descartar, però, que s'aprovi una nova pròrroga que estengui durant mesos la negociació.

«Està molt clar que la data límit es mantindrà a finals de juny o principis de juliol. Confio que acabarem el text en els pròxims dies. Tots hem acordat que no hi haurà extensió de la negociació», va afirmar.

Netanyahu, confiat

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va instar ahir a les principals potències mundials a replantejar els termes d'un acord final sobre el programa nuclear iranià. «No hi ha raó per accelerar-se en aquest mal acord, que empitjora cada dia», va dir Netanyahu, qui també va destacar que malgrat les negociacions paral·leles entre Teheran i la comunitat internacional, «l'Iran ha intensificat la seva agressió a la regió» i ha «trepitjat els Drets Humans».

En la seva opinió, «encara no és molt tard per tornar enrere i insistir en les demandes que neguen a l'Iran la possibilitat de dotar-se d'armes nuclears i evitar que rebi grans sumes de diners per finançar la seva agressió, la seva difusió i els violents atacs terroristes que impulsa a tot el món».

Per la seva banda, el secretari d'Exteriors del Regne Unit, Philip Hammond, va assenyalar ahir que «cap acord és millor que un mal acord». «Hi ha línies vermelles que no podem traspassar. Tots hem de prendre decisions molt difícils si volem arribar a un acord en els pròxims dies», va afirmar el ministre, sense entrar en més detalls. «Tenim encara desafiaments molt grans davant nostre si volem un acord en els pròxims dies, però estem tots compromesos a treballar sobre aquests assumptes», va afegir el britànic.

«Hi ha nombrosos àmbits en què tenim serioses diferències d'interpretació sobre els detalls del que va ser acordat a Lausana i, en aquest sentit, hi haurà d'haver un compromís entre les parts en els pròxims dies», va concloure el ministre. Sobre això, Hammond feia referència a l'acord de principis pactat a la localitat de Lausana, Suïssa, el passat 2 d'abril, segons el qual l'Iran acceptava certes limitacions en el seu programa nuclear durant 10 a 25 anys, a canvi d'aixecar-los les sancions internacionals.