Agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil van detenir l'expresident de Bancaja José Luis Olivas i 8 exdirectius més per apropiació indeguda, blanqueig, corrupció i falsedat documental relacionats amb els projectes d'inversió de l'entitat en el Carib. Olivas va presidir la Generalitat Valenciana el 2002 i 2003 i va dirigir Bancaja de 2004 a 2012.

De fet, segons la Guàrdia Civil, Bancaja i Banc de València (alguns exdirectius d'aquesta entitat també han estat arrestats), haurien finançat operacions immobiliàries al Carib mexicà, permetent desviar a paradisos fiscals importants plusvàlues originades per la interposició de societats instrumentals . Fonts de la investigació van indicar que, a més de Olives, també van ser detinguts a València sis exdirectius d'aquestes entitats i a Madrid dos importants empresaris de la zona de Llevant.

Així, en l'anomenada operació Coral van ser arrestats Domingo Parra, que va ser conseller delegat del Banc de València; José Cortina, exdirector general adjunt de Bancaja, i Aurelio Izquierdo, exdirector general de Bancaja i expresident de Banc de València. També Julián Dolz, director de Negoci Internacional de Bancaja Habitat; i Rafael Condoñer i Manuel Setién, membres del comitè d'inversió immobiliària de Bancaja.

A Madrid els agents de la UCO van detenir els empresaris Juan Vicente Ferri i José Salvador Baldó, relacionats amb Olives, qui hauria pogut beneficiar-los en una operació amb la qual van guanyar en tres mesos 76 milions d'euros. Tots estan imputats per suposats delictes d'apropiació indeguda, administració deslleial, blanqueig de capitals, corrupció entre particulars i falsedat documental.

La investigació va començar al 2014 després d'una denúncia presentada pel representant legal de Bankia SA després de la intervenció pel Banc d'Espanya del Banc de València. En la denúncia s'informava d'irregularitats en la concessió de diversos préstecs al Grup Gran Coral per a la inversió immobiliària al Carib mexicà, eludint els procediments de control intern de les entitats financeres. Un grup que va ser creat per diversos empresaris del llevant espanyol amb la participació societària de les mateixes entitats que finançaven les operacions immobiliàries.

Després d'analitzar la informació, es va apreciar el tracte de favor dispensat per les entitats financeres a l'esmentat grup empresarial que, un cop rebuda la corresponent finançament per als diferents projectes, va desviar més de 130 milions de dòlars a Andorra i Suïssa mitjançant una elaborada enginyeria financera i la interposició de societats instrumentals.

Els préstecs financers per a la inversió en sis operacions immobiliàries al Carib Mexicà van superar àmpliament 500 milions de dòlars, operacions que van suposar per a les entitats assenyalades un frau de més de 250 milions de dòlars, segons un informe del Banc d'Espanya. A més de les detencions, la Guàrdia Civil va practicar sis escorcolls en domicilis i empreses, cinc a València i un a Barcelona.

Fonts de la investigació van assenyalar que, previsiblement, els nou detinguts passaran demà a disposició del magistrat titular del Jutjat central d'Instrucció número 3 de l'Audiència Nacional, Juan Pablo González, que dirigeix l'operació juntament amb Anticorrupció.