El president de Tunísia, Beyi Caid Essebsi, va demanar ahir al primer ministre, Habib Essid, que adopti les mesures excepcionals que consideri oportunes per lluitar contra el terrorisme, mentre les investigacions sobre l'atemptat de divendres avancen i la seguretat s'extrema a tot el país.

Ciutats com Susa, escenari de l'atac, però també Hammamet, Monastir i localitats turístiques veïnes a la capital tunisiana com Sidi Bou Said o Cartago, van aparèixer ahir custodiades per més patrulles de forces especials de la policia nacional que vigilaven els carrers fortament armades.

«El nostre pla pretén desplegar (en els propers dies) un miler de policies armats per protegir hotels i turistes», ja va explicar dissabte a la nit als periodistes el ministre tunisià d'Interior, Nayam Al Gharzali Una mesura benvinguda per la població, però que critiquen amb duresa els experts, ja que, segons ell, s'haurien d'haver imposat molt abans.

Alguns, com l'advocat Nasser al Hadi, creuen que si el govern hagués escoltat aquells que advertien de la radicalització de certes mesquites i de la necessitat de reformar, modernitzar i dotar els serveis de Seguretat i d'Intel·ligència, la situació seria molt diferent .

Ja en l'atemptat gihadista del 18 de març al museu El Bard de la capital, en què van morir 22 turistes estrangers, es va criticar l'escassa seguretat i la facilitat amb la qual van actuar els pistolers.

En el cas de l'atemptat de divendres a l'hotel Marhaba Imperial de Susa amb 38 víctimes mortals, els testimonis asseguren que els serveis de seguretat van trigar gairebé 45 minuts a intervenir i abatre al «llop solitari», per la qual cosa es va tornar a exigir una investigació.

I més, recorden els experts, quan el país estava en estat d'alerta davant l'amenaça que els atemptats tornessin amb l'inici del Ramadà, de manera que la Policia Nacional i el Ministeri d'Interior «haurien de donar explicacions».

Els dubtes i les incerteses entorn de l'atac i l'autor del mateix, Seifedin Rezgui, un jove estudiant universitari de 23 anys, segueixen sent nombroses.

Els investigadors examinen seu ordinador -on s'han trobat proves de les seves visites a fòrums del grup gihadista Estat Islàmic (EI) - i els seus vincles a la ciutat de Kairauan, on estudiava i un dels bastions del moviment radical islamista «Ansar al Sharia».

Condolències del Papa

El papa Francesc va enviar ahir telegrames a les autoritats de França, Tunísia i Kuwait amb els seus condols pels atemptats comesos el divendres en aquests països i que van causar desenes de morts.

El secretari d'Estat vaticà, Pietro Parolin, va enviar els missatges en nom del papa als representants de la Santa Seu a cada un d'aquests països divendres passat, va precisar un comunicat del Vaticà. En els missatges adreçats a França i Tunísia, el papa Bergoglio «condemna una vegada més la violència que genera tant patiment».