La proposta de reformes que ha remès el Govern d'Alexis Tsipras a la Unió Europea, al Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) inclouen canvis sobre l'IVA, respecte a alguns impostos i també en l'espinós apartat de les pensions.

- Augment de l'IRPF del 11% al 15% per ingressos menors als 12.000 euros, i del 33% al 35% per als superiors.

- Baixada de l'impost superreduït de l'IVA del 6,5% al ??6% per a medicaments, llibres i teatre; es fixa un 13% per a aliments bàsics, hotels, energia i aigua; un 23% per a la resta, inclosa la restauració, a la que actualment se li aplica un 13%.

- Pujada de l'IVA a restaurants: Contempla un IVA del 23 per cent per a restaurants i càtering així com un IVA per als hotels del 13 per cent. A més, proposa eliminar l'exempció d'IVA per a les illes abans de finals de 2016.

- Eliminació a partir d'octubre del descompte del 30% en l'IVA a les illes del mar Egeu més riques i amb major afluència de turistes. S'exceptuen les illes més remotes.

- Pujada en l'impost de societats i augmentar també l'impost a les companyies navilieres. Així mateix, es proposa incrementar l'impost als articles de luxe i aplicar de forma immediata un impost sobre els anuncis a la televisió.

- Eliminació gradual de les ajudes a les pensions més baixes (EKAS) d'aquí al 31 desembre 2019.

- Privatització immediata dels aeroports regionals, dels ferrocarrils i ports i d'una autopista.

- Retallades en el pressupost per a Defensa de 300 milions per a finals de 2016.

- Eliminació gradual dels subsidis al gasoil dels agricultors.

- Abolició gradual de les exempcions fiscals als agricultors d'aquí a 2017.

- Augment de l'impost de luxe del 10% al 13%, amb efecte retroactiu per a la declaració de 2014, i aplicable a partir d'ara també a les embarcacions amb una eslora mínima de 5 metres.

- Eliminació gradual del sistema de prejubilacions amb immediata aplicació i exceptuant professions de risc i a mares amb fills discapacitats, amb un sistema de penalitzacions. L'objectiu és aconseguir fins 2022 l'augment de l'edat de la jubilació real als 67 anys, i als 62 per a les persones amb 40 anys de treball cotitzat.

- Augment de les cotitzacions dels pensionistes al sistema sanitari del 4% al 6%.

- Congelació de les pensions en termes nominals fins a 2021.

- Fusió de les pensions suplementàries, que passaran a finançar-se exclusivament amb les contribucions dels treballadors (fins ara eren cofinançades per patrons i en alguns casos amb ajudes de l'Estat).