El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha mostrat taxatiu aquest dijous en roda de premsa a La Moncloa a l'hora d'assegurar que independentment de la llista unitària i dels acords entre les forces sobiranistes "no hi haurà independència de Catalunya". En una compareixença conjunta amb la seva homòloga polonesa, Ewa Kopacz, el president espanyol ha assegurat que el seu govern està "preparat absolutament" per fer complir la llei si algú la viola, i ha insistit que el 27-S se celebren eleccions autonòmiques "i no una altra cosa".

Rajoy també ha equiparat les "promeses" dels líders sobiranistes a les que ha fet a Grècia el president Tsipras. "La irresponsabilitat amb la què s'està actuant es la que acaba generant problemes" com a Grècia i quan es "prometen coses" que suposadament no es poden complir es genera "frustració". L'exemple, segons Rajoy, és el referèndum de Tsipras, que malgrat la victòria del 'no' ha hagut d'acabar acceptant condicions pitjors a les proposades anteriorment.

Segons Rajoy, independentment de qui obtingui la victòria a aquests comicis del 27-S i dels plans dels partits i les organitzacions socials que donen suport a la llista que encapçala Raül Romeva, el govern espanyol garanteix el compliment de la llei a Catalunya. De manera, ha dit, que "Catalunya continuarà formant part d'Europa com a membre de l'Estat espanyol i ningú haurà de triar entre la condició de català, espanyol i europeu".