El president dels EUA, Barack Obama, va alertar al Congrés que rebutjar l'acord nuclear amb l'Iran seria el pitjor error des de la invasió de l'Iraq i portaria a «una altra guerra» al Próxim Orient, tot destacant una vegada més la seva preferència per la mateixa diplomàcia que va permetre posar fi a la Guerra Freda. Obama va oferir des de l'American University de Washington el seu discurs més elaborat i extens -d'uns 45 minuts- fins ara sobre el pacte nuclear segellat amb l'Iran al juliol, dos dies abans de marxar de vacances i en el marc de la seva campanya per intentar convèncer el Congrés que avali el pacte quan el sotmeti a votació a mitjan setembre.

L'elecció de l'American University no va ser casual, ja que Obama va evocar en la seva al·locució l'assassinat president John F. Kennedy i el seu discurs de juny de 1963 en aquest mateix lloc, on va fer una crida a una «pau pràctica» en plena Guerra Freda, quan «la perspectiva d'una guerra nuclear era molt real».

Així, en el seu discurs Obama va enaltir en tot moment l'art de la diplomàcia davant de la guerra i la política d'acostament als «?enemics» dels EUA, que també està ?executant amb Cuba. «El rebuig del Congrés a aquest acord nuclear deixa qualsevol Administració nord-americana que estigui absolutament compromesa amb evitar que l'Iran obtingui una arma nuclear amb una sola opció, la d'una altra guerra al Próxim Orient», va advertir el president.

L'elecció «que tenim és, en última instància, entre la diplomàcia i alguna forma de guerra. Potser no demà o d'aquí a tres mesos, però aviat», va explicar. Així mateix, segons Obama, el debat que té davant seu el Congrés sobre l'acord nuclear amb l'Iran és el més important sobre una qüestió de política exterior des de l'autorització de la guerra de l'Iraq el 2002.