El Comitè Internacional de Creu Roja (CICR) ha denunciat els devastadors efectes de l'esclat de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki quan es compleixen 70 anys del seu llançament. A dia d'avui, els hospitals de la Creu Roja Japonesa segueixen atenent milers de supervivents, afectats per les conseqüències a llarg termini que han patit, mentre que gairebé dos terços de les morts registrades entre els supervivents està causada per diferents tipus de càncer.

"Fins i tot després de tantes dècades, seguim veient el catastròfic impacte que la feina d'armes nuclears en aquestes dues ciutats ha tingut en la salut de la població", ha assegurat el president del CICR, Peter Maurer. "Quin argument més contundent es necessitaria per promoure la total eliminació de les armes nuclears, sobretot si es té en compte que la majoria de les bombes que avui es troben en els arsenals dels estats que posseeixen armes nuclears són més potents i destructives?", ha afegit.

Pel que fa als damnificats de les bombes atòmiques, es calcula que continuen amb vida uns 200.000, dels quals diversos milers seguiran necessitant atenció en els anys venidors per les malalties vinculades a la radiació. A més, els efectes psicològics de l'històric episodi segueixen afectant fins i tot els supervivents que no han tingut seqüeles físiques.

"Aquesta commemoració ens recorda les conseqüències humanitàries indiscriminades que tenen les armes nuclears", ha afirmat el president de la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitjana Luna Roja, Tadateru Konoé, qui representa el Moviment Internacional en les cerimònies de pau a Hiroshima i Nagasaki. Konoé ha incidit que les conseqüències del bombardeig "transcendeixen el temps i l'espai" i que "una vegada produïdes, ja mai més se les pot contenir".

Més de 10.000 afectats atesos el 2014

Tan sols a l'últim any, els hospitals de la Creu Roja Japonesa que atenen els supervivents dels esclats atòmics en les dues ciutats nipones van tractar 10.687 afectats.

Així, gairebé dos terços (63%) dels decessos de supervivents dels bombardejos atòmics registrats a l'hospital d'Hiroshima fins al març de 2014 van ser deguts al càncer, dels quals van ser càncer de pulmó (un 20%), d'estómac (18%), de fetge (14%), leucèmia (8%), càncer intestinal (7%) i limfomes malignes (6%). Al llarg d'aquest mateix període, més de la meitat dels decessos registrats a l'hospital de la Creu Roja a Nagasaki (56%) van ser deguts al càncer.