Tots els grups parlamentaris de l'oposició, excepte UPN -soci electoral del PP-, han presentat al Congrés una esmena de totalitat als pressupostos generals de l'Estat de 2016 per considerar, entre altres qualificatius negatius, que són electoralistes i insolidaris.

Convergència justifica la seva oposició als Pressupostos per l'"enfocament antisocial, l'obsessió centralitzadora i el menyspreu a Catalunya".

Per part d'Unió Democràtica de Catalunya, el seu portaveu adjunt al Congrés, Josep Sánchez Llibre, ha afirmat que els comptes són "electoralistes, sense ànima social i que maltracten Catalunya".

El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, ha afirmat que el seu grup ha demanat la devolució dels comptes perquè Rajoy "doni la cara" no davant els diputats, sinó davant els ciutadans. A més, ha incidit que els Pressupostos suposaran retallades en serveis públics, prestacions i drets. Hernando ha afirmat que els comptes no ajuden a la recuperació i que són "insolidaris", ja que "regalen" 5.000 milions a les rendes més altes, que són "precisament" els que treuen als aturats.

El PNB ha qualificat de "frau democràtic" presentar i aprovar un projecte de pressupostos en vigílies electorals i ha considerat que la partida per a la I Basca (línia d'alta velocitat) està poc dotada per assolir el compromís d'acabar l'obra el 2019.

El diputat de Izquiera Plural Ricardo Sixto ha rebutjat els pressupostos perquè no són els que necessita la majoria de la població espanyola, sinó que són els que "li agradarien a Merkel, als mercats i a l'antiga troica".

El portaveu d'UPyD Rafael Calduch ha dit que els pressupostos són "un brindis al sol" d'un Govern "agònic" que ha presentat uns comptes insolidàries i continuistes davant del "triomfalisme econòmic" que demostra en les seves manifestacions.

Coalició Canària ha afirmat que els pressupostos són "clarament insuficients" i ha reclamat que les Canàries tingui el finançament que per "justícia" li correspon.

Rafael Larreina, d'Amaiur, ha dit que els comptes donen l'esquena als que més pateixen i a la realitat social, política i econòmica del País Basc.

Davant d'aquestes afirmacions, el secretari general del PP al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro, ha assenyalat que els Pressupostos són "el millor instrument" per continuar en la bona direcció i ha dit que el PSOE no és el més indicat per donar lliçons sobre pressupostos.

Els Pressupostos continuaran amb la seva tramitació al Congrés amb el debat de totalitat els dies 25 i 26 d'agost.

Les esmenes a l'articulat es podran presentar fins al 27 d'agost, a les 14 h.

A més, abans del 4 de setembre haurà d'estar aprovat l'informe de ponència, que s'elevarà a la Comissió i que tindrà fins al 11 de setembre per donar el vistiplau al dictamen.

Aquest dictamen, elaborat per la Comissió de Pressupostos a partir de l'informe de la ponència i les esmenes que, si escau, s'aprovin, serà debatut en ple entre el 14 i el 16 de setembre, per, a continuació, remetre el text al Senat.

La setmana del 13 al 15 d'octubre està previst que el ple del Senat aprovi els comptes, mentre que el vistiplau definitiu serà la setmana del 19 al 23 d'octubre.