01 de setembre de 2015
01.09.2015
Diari de Girona

Els jutges, dividits davant l'eventual capacitat sancionadora del TC

Una mesura que la majoritària Associació Professional de la Magistratura veu "lògica", però que col·lectius més crítics han rebutjat per "innecessària"

01.09.2015 | 16:08
Els jutges, dividits davant l'eventual capacitat sancionadora del TC

Les associacions de jutges i fiscals es mostren dividides davant la proposta del PP perquè el TC sancioni l'incompliment de les seves sentències, una mesura que la majoritària Associació Professional de la Magistratura veu "lògica", però que col·lectius més crítics han rebutjat per "innecessària".

Els jutges i fiscals han reflectit així la seva opinió respecte a l'última proposició de llei urgent que ha registrat aquest matí el PP al Congrés, en la qual proposa que el Tribunal Constitucional (TC) tingui capacitat sancionadora si s'incompleixen les seves sentències, amb l'objectiu que "ningú aprovi la independència de Catalunya".

El portaveu de l'Associació Professional de la Magistratura (APM), Pablo Llarena, ha recordat a Efe que el TC ja tenia una capacitat "executiva", per això ha considerat "lògica" aquesta iniciativa, un argument amb el qual també ha coincideixo Emilio Frías, el portaveu de l'Associació de Fiscals (AF).

El PP ha registrat la iniciativa pel procediment d'urgència perquè pugui ser aprovada abans que conclogui la legislatura, un mecanisme que per a Llarena és "democràticament vàlid", com qualsevol eina de tramitació legislativa.

En aquest sentit, ha restat importància als retrets dels qui, segons la seva opinió, carreguen contra la iniciativa perquè no els convé políticament.

Una de les associacions més crítiques respecte a la proposició del PP ha estat Jutges per la Democràcia (JpD), el portaveu de la qual, Joaquim Bosch, ha opinat que una reforma d'aquesta magnitud hauria de comptar amb un consens "molt ampli" de forces polítiques i amb una reflexió adequada.

Aquestes premisses són per al portaveu de JpD "poc compatibles" amb el caràcter urgent amb el qual s'ha registrat la proposta, de manera que no s'entén, ha afirmat Bosch, que es vulgui aprovar al final de la legislatura, "amb presses" i sense els informes pertinents del Consell d'Estat i del Consell General del Poder Judicial.

Ha mostrat la seva preocupació a més davant el fet que un tribunal "tan polititzat com el TC" tingui competències executives de sanció, especialment quan, al seu entendre, la justícia ordinària ja té mecanismes per vetllar pel compliment de les sentències que dicten els tribunals.

Per a Bosch, provoca "certa preocupació" que el PP pensi que el TC actuarà al seu dictat en situacions hipotètiques, com en les relacionades amb el procés sobiranista a Catalunya, i reflecteix la poca independència del tribunal.

De la seva banda, el portaveu de l'associació de jutges Francisco de Vitoria, Marcelino Sexmero, ha considerat que no es poden atribuir facultats contencioses a un tribunal que té les funcions marcades de definir si una llei o una disposició judicial és constitucional o no.

"Estem acostumats a aquest ús indegut de les reformes legals per solucionar problemes polítics com el del nacionalisme català", ha criticat Sexmero, a la vegada que ha reiterat que atribuir a aquest òrgan facultats executives suposa "barrejar les coses".

Sexmero ha coincidit amb Bosch en què la justícia ordinària ja vetlla perquè es facin efectives les decisions judicials, encara que ha proposat que es creï un sistema alternatiu per garantir definitivament el compliment de les sentències de tribunals com el Constitucional.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook