La portaveu del Govern, Neus Munté, creu que les declaracions de la cancellera alemanya, Angela Merkel, apel·lant als tractats de la UE i a la legalitat internacional no són una "opinió política personal de rebuig" al procés de Catalunya, com segons Munté, esperava el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de la trobada. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Munté ha constatat que les reflexions de Merkel constaten que la independència de Catalunya ha deixat de ser un afer intern de l'Estat i l'excepcionalitat de les eleccions del 27-S. Finalment, el Govern assegura que està compromès amb el respecte a la legalitat internacional.

El fet que la independència de Catalunya es tracti en una cimera entre el president Rajoy i la cancellera Merkel demostra, segons l'executiu català, que el procés té "transcendència internacional" i que les eleccions del 27-S tenen una "clara excepcionalitat" tot i que alguns defensin que són uns comicis ordinaris i autonòmics.

En referència al contingut de les declaracions de la cancellera, Munté considera que no ha expressat una "opinió política personal de rebuig" al procés polític, que és el que segons la portaveu del Govern, esperava el president Rajoy de la trobada.

Munté ha assegurat que el Govern està compromès amb el respecte a la legalitat al què ha apel·lat Merkel argumentat que, precisament per això, el 27-S es fan unes eleccions perquè no es va poder celebrar un referèndum. "Respectem moltíssim i tenim molt en compte els tractats de la Unió Europea", ha insistit.