Centenars d'immigrants i refugiats, inclosos sirians, continuen encallats en un tren a Hongria per segon dia consecutiu, reclamant poder continuar el seu viatge cap a Alemanya davant l'atenta mirada de policies antiavalots.

No obstant això, davant la impossibilitat de continuar viatge per tren, centenars de refugiats que des de fa dies estan als voltants de l'estació han sortit aquest divendres a peu en direcció de la frontera amb Àustria, situada a més de 200 quilòmetres de distància.

"La situació aquí és nefasta, porto quatre dies i no es pot estar més", ha explicat a Efe Nasir al Omar, un estudiant d'Art i Literatura de la universitat siriana d'Alep.

Als voltants de la terminal és visible un trànsit de famílies i nombrosos homes joves amb motxilles, maletes i bosses, preparats per abandonar el lloc.

"He recollit les meves coses i he començat a parlar amb altres que volen marxar, possiblement sortim avui o demà i som un grup gran", afegeix Nasir.

"Anirem caminant, no fem mal a ningú, no som criminals. Només vull arribar a algun país en què pugui acabar els meus estudis", explica en anglès.

Tots ells han passat la nit en els abarrotats vagons d'una estació de tren a l'oest de Budapest, després d'haver abandonat la capital el dijous al matí creient que es dirigien cap a Àustria, Alemanya i la fi d'un viatge que en molts casos ha estat perillós des del Pròxim Orient, Àfrica i Àsia.

Agents antiavalots van detenir aquest dijous el tren a Bicske, a uns 35 quilòmetres a l'oest de Budapest, ordenant els immigrants i refugiats a baixar per traslladar-los a un camp proper per processar els sol·licitants d'asil.

Com a conseqüència d'això, es van produir aldarulls davant la negativa dels refugiats, alguns dels quals van fugir o es van llançar a les vies en les últimes escenes de desesperació en la que és ja la pitjor crisi migratòria que ha viscut Europa des de les guerres que van arrasar a l'antiga Iugoslàvia en els anys 1990.

Aquest matí s'han escoltat crits de "camp no, llibertat". En un dels costats del tren, algú ha escrit: "No camp. No Hungary. Freedom train" (camp no, Hongria no, tren de la llibertat).

Desenes d'agents antiavalots són presents. Han portat aliments i aigua als refugiats, alguns dels quals s'han negat a acceptar l'ajuda. Les condicions sanitàries amenacen amb deteriorar davant la intensa calor.

La desesperació dels refugiats

Un episodi que il·lustra la magnitud de la crisi va ocórrer en la tarda d'aquest dijous, quan les forces de seguretat hongareses van obligar als refugiats sirians que viatjaven en un tren amb destinació a Àustria a que baixessin del tren per ser internats en un centre d'acollida .

Derrotat per la impossibilitat d'oferir a la seva família un destí millor, el pare atrapa a la seva dona i el seu fill i els arrossega a tots cap a les vies del tren com a mesura de pressió. Ràpidament, els agents s'abalancen sobre ell i aconsegueixen treure'l en una escena plena de desesperació. L'home va ser detingut i separat de la seva esposa i el seu fill.