Generalitat, ajuntaments i entitats socials catalanes preveuen acollir més de 2.000 refugiats sirians i han demanat al Govern que concreti ja la xifra i el seu repartiment per comunitats, i que agiliti els tràmits per atorgar asil i els recursos econòmics provinents de la UE per atendre'ls.

Així ho van explicar en roda de premsa a Barcelona la consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat, Neus Munté, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després de la primera reunió de les dues administracions més els màxims representants de les quatre diputacions catalanes, del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, del Consell de l'Advocacia Catalana, Creu Roja i la Taula d'entitats del tercer sector, entre d'altres. Neus Munté va dir que Catalunya preveu acollir «més de 2.000 refugiats» que, segurament, arribaran en un termini d'entre dos i tres mesos i que seran ubicats en un primer moment en un alberg o espai no especificat de l'àrea metropolitana de Barcelona, per ser traslladats, posteriorment, a altres municipis catalans.

El Govern va assegurar ahir que no té límit per a l'acolliment de refugiats i va rebutjar entrar en «especulacions» sobre el nombre dels quals acollirà finalment Espanya després que la Unió Europea decideixi com s'acull entre els països membres a aquestes persones que fugen dels seus països.

Dimecres que ve la Comissió presentarà una estratègia per al repartiment de 120.000 refugiats entre els Estats membres dels quals, segons fonts comunitàries, ?Espanya hauria d'acollir-ne a 15.000.

A diferència d'Espanya, altres estats europeus ja han fet públiques les xifres de refugiats que pensen acollir. Així, França preveu que siguin 24.000 en els propers dos anys, o el Regne Unit un total de 20.000 fins l'any 2020.

La comissió interministerial del Govern espanyol es va reunir ahir per analitzar aquest problema. Al final d'aquesta, el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, i la secretària general de Migracions i Immigració, Marina del Corral, van explicar que s'havia avançat en la preparació del catàleg de recursos d'Espanya per acollir als refugiats, una decisió que garanteixen que no s'adoptarà en funció de termes econòmics.

Segons Del Corral, es tracta de tenir prevista una cartera de recursos i anar-hi recorrent en funció de les necessitats, mentre que Ayllón va reiterar que és la UE la que ha de decidir el pla de repartiment de refugiats, el procediment d'assignació i trasllat i quants va a acollir cada país, i ha demanat que s'acceleri aquest procés.

El secretari d'Estat de Relacions amb les Corts va rebutjar entrar en «especulacions» sobre la xifra final de refugiats a Espanya i va assegurar que «Espanya està preparada per assumir la seva quota de responsabilitat. Estem disposats a assumir fins a on calgui assumir», va garantit.

D'altra banda, Ayllón va parlar amb el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, amb el que haurien tancat un acord relatiu a aquesta crisi i que podria evidenciar-se en el debat al Congrés d'una proposició no de llei socialista.