La Cambra dels Comuns ha donat avui llum verd a la llei que permetrà convocar un referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea (UE), una consulta que el primer ministre britànic, David Cameron, s'ha compromès a celebrar abans de que s'acabi l'any 2017.

La normativa va superar el tràmit de la tercera lectura a la cambra baixa de Westminster, amb 316 vots a favor i 53 en contra, en una agitada sessió que es va allargar més enllà de la mitjanit, i passarà ara a la Cambra dels Lords abans de rebre el consentiment real d'Isabel II.

Un grup de 37 conservadors euroescèptics es va alinear amb l'oposició per eliminar una proposta que anava a facilitar al Govern fer campanya abans del referèndum i va clavar al primer ministre Cameron seu primer revés parlamentari des que va obtenir la majoria absoluta al maig.

Els tories van votar units en contra que els menors de 16 i 17 anys puguin prendre part en la consulta, una proposta laborista, i contra la participació dels ciutadans europeus residents al Regne Unit, com proposava el Partit Nacionalista Escocès (SNP).

El grup de conservadors rebels, en canvi, es va unir als laboristes i els independentistes escocesos per aconseguir sumar 312 vots, enfront de 285, i tombar una modificació a la llei que permetria al Govern defensar públicament una de les opcions en competició en els dies previs al referèndum.

Cameron no ha confirmat encara quina opció defensarà sobre la sortida de la UE, però ha suggerit que el seu desig és que el Regne Unit continuï formant part de la Unió sempre que Brussel·les accepti cedir part del seu poder de decisió en matèries com immigració i justícia . Les enquestes sobre les preferències dels britànics davant el referèndum han estat consistents en els últims mesos a favor de la permanència en el bloc comunitari, però aquest cap de setmana es va publicar el primer sondeig que atorgava una lleugera majoria als partidaris d'abandonar la UE, contretament un 51% de 1.004 persones enquestades.