Un total de 4.330 persones que fugen de la guerra i la pobresa dels països de l'Orient Mitjà i Àsia van accedir ahir a Hongria procedents de Sèrbia, en la que va ser la xifra més alta d'entrades en un sol dia registrada fins ara, segons va informar la policia hongaresa. Els refugiats, la majoria de Síria, l'Iraq i l'Afganistan, van entrar a Hongria pel pas fronterer de Röszke, on el Govern del país treballa amb l'objectiu de tancar l'únic buit obert encara en el filat de protecció mentre s'eleva, paral·lelament, una segona tanca més alta.

Malgrat que la situació segueix essent tensa i provoca que s'acumulin les crítiques sobre la mala rebuda i la pèssima atenció que es dóna als refugiats, sí que ha augmentat la fluïdesa amb què se'ls permet continuar el viatge cap a Budapest o cap a altres ciutats hongareses. En aquest sentit, a l'estació de trens de Keleti, a la capital hongaresa, milers de persones esperaran a embarcar en trens que els acostin fins a la frontera amb Àustria, indret on els refugiats entren a peu per seguir després el seu viatge cap a Alemanya, el destí preferent de la majoria, o a altres països rics d'Europa.

A Nickelsdorf, a la part austríaca de la frontera, es va registrar dissabte l'arribada de 6.600 persones, encara que durant la matinada de dissabte a diumenge la situació va ser més tranquil·la i ahir al matí només una quarantena de persones es van esperar per poder-se traslladar a Viena o a altres ciutats.

Els refugiats són traslladats en autobusos o en trens especials. Així doncs, un comboi de 50 vehicles privats, organitzat a través de les xarxes socials, va transportar dissabte a diversos punts de la capital austríaca un total de 185 refugiats que esperaven a la ciutat hongaresa de Györ.

Està previst que Hongria aprovi demà una nova legislació que estableixi penes de fins a cinc anys de presó per a qui traspassi il·legalment la seva frontera. Paral·lelament, durat la jornada d'ahir es va seguir accelerant el reforç físic de la frontera durant els 175 quilòmetres limítrofs amb Sèrbia. A l'espera de comprovar l'efectivitat d'aquest mur i la duresa amb la qual Hongria aplica la seva nova llei, les autoritats policials austríaques especulen que a partir de demà el flux de refugiats prengui una altra ruta per evitar terra hongaresa: des de Sèrbia a Croàcia i després a Eslovènia, per entrar a Àustria pel sud.

Alemanya, contundent

Per la seva banda, el Govern alemany va decidir ahir de forma inesperada restablir temporalment els controls a les seves fronteres, desbordades davant l'arribada de milers de refugiats des d'Àustria i entre les creixents crítiques a la falta de previsió de la cancellera, Angela Merkel.

La mesura va ser anunciada a Berlín pel ministre alemany d'Interior, Thomas de Maizière, abans de viatjar avui a Brussel·les per ?reu?nir-se amb els seus col·legues europeus, que va instar a assumir la seva responsabilitat per distribuir els sol·licitants d'asil a tot el territori comunitari.

El tancament temporal de les fronteres, segons De Mazière, és "urgent" per motius de seguretat i necessari per frenar els fluxos de sol·licitants d'asil i tornar a comptar amb un procediment ordenat a la frontera.

L'objectiu prioritari és la frontera amb Àustria, que han travessat desenes de milers de refugiats des que el passat cap de setmana Berlín i Viena decidissin deixar-los via lliure davant la situació d'emergència a Hongria.

Amb aquest nou gir, Alemanya deixa en suspens els acords de Schengen que garanteixen la lliure circulació de persones en el territori comunitari i, per tant, l'entrada al país només podrà efecutar-se amb la documentació reglamentària.