La Marina Militar italiana va rescatar al canal de Sicília una embarcació plena d'immigrants en la qual viatjava un nadó de només cinc dies. Així mateix, hi havia nou dones en avançat estat de gestació. L'embarcació era un pesquer libi atrotinat que, quan va ser interceptat, ja començava a tenir seriosos problemes per navegar i que es creu que va sortir de la costa de Líbia durant la nit de diumenge. En el pesquer viatjaven 285 immigrants totalment amuntegats, alguns dels quals són originaris de Síria, i altres de l'Àfrica negra.

El nadó i les dones embarassades van ser traslladats urgentment fins a la nau Mimbelli, de la Marina Militar, per proporcionar-los assistència mèdica.

Metges sense Fronteres, que des de principis d'any també s'encarrega del salvament d'immigrants al mar, ha enviat una carta al primer ministre italià, Matteo Renzi, i a la resta de caps d'Estat de la Unió Europea en què recorda que «l'única manera» per evitar una crisi de refugiats pitjor és «permetent als sol·licitants d'asil creuar el mar i les fronteres de forma legal». I afegeix que «tots els canals d'accés segur que permetin als refugiats arribar a Europa han de ser activats amb urgència».

En aquest sentit, la Unió Europea va acordar que els seus vaixells de reconeixement puguin interceptar a alta mar les naus de les màfies que trafiquen amb immigrants. La decisió la va prendre el Consell de Ministres d'Afers Generals de la UE com un punt sense debat.

Els Estats membres iniciaran aquesta nova fase d'actuació quan el Comitè Polític i Militar de la UE l'avali i els països hagin compromès nous recursos i efectius en una conferència de generació de forces que tindrà lloc properament. Aquesta reunió tècnica podria celebrar-se demà, de manera que aquesta segona fase de l'Eunavfor Med començaria a funcionar d'aquí a unes setmanes, segurament a principis del mes d'octubre.