El president dels Estats Units, Barack Obama, va assegurar que està «profundament compromès» amb mantenir una relació amb una Espanya «forta i unida», després de rebre a la Casa Blanca el rei Felip VI. Obama va al·ludir d'aquesta manera al procés sobiranista a favor de la independència de Catalunya sense fer-hi expressa referència al final de la seva reunió amb el monarca espanyol al Despatx Oval.

El president nord-americà va dir també que «espera» poder viatjar a Espanya abans que s'acabi el seu mandat, al gener de 2017, i va destacar la «gran amistat» entre els dos països, així com la recuperació econòmica d'Espanya de la «brutal recessió» patida, tot i que va matisar que encara queda feina per fer.

Per part seva, el Rei va recordar a Obama que els dos països es necessiten mútuament per contribuir a solucionar problemes com els de milions de persones que posen en risc la seva vida tant per violència i falta de llibertat com per escassos recursos i pobresa.

Felip VI es va reunir durant una mica més de 45 minuts amb Obama, a qui, a més de convidar-lo a visitar Espanya, li va agrair la seva proximitat, i va reafirmar que els dos països comparteixen valors com la democràcia i la unitat. «Sempre hem de mantenir ben alt l'objectiu màxim d'aconseguir la convivència en pau», va remarcar el monarca en la compareixença conjunta davant els mitjans.

Obama i Felip VI van dialogar, entre altres coses, sobre la crisi dels refugiats a Europa i sobre la cooperació en defensa i contra el terrorisme. Sobre la crisi migratòria per l'arribada de centenars de milers de refugiats a Europa, el president dels EUA va recordar que «Espanya ha treballat dur per solucionar aquest problema en el passat, amb immigrants del Nord d'Àfrica que moltes vegades inicien un viatge perillós». Sobre això, Obama va reiterar que aquesta crisi necessitarà la cooperació entre Europa, els Estats Units i tota la comunitat internacional.

Per altra banda, Obama va dir que havia expressat al rei Felip el seu «gran agraïment» per la cooperació bilateral en defensa i va esmentar la tasca conjunta a l'Afganistan en el marc de l'OTAN.