Un terratrèmol de 8,4 graus a l'escala de Richter ha provocat deu morts, un milió d'evacuats i importants pèrdues materials aquest dimecres a la nit a vuit regions del centre nord de Xile.

El moviment sísmic -el tercer més fort en la història del país, on el 1960 es va registrar el major terratrèmol de la Història- es va produir a les 19.54 hora local (22:54 GMT) i el seu epicentre es va localitzat a 46 quilòmetres a l'oest de la localitat de Canela i a 15,7 quilòmetres de profunditat.

La força del tremolor va fet que el Servei Hidrogràfic i Oceanogràfic de l'Armada hagi donat l'alerta de tsunami per tot el litoral xilè, de més de 4.000 quilòmetres de longitud, de manera que les autoritats han ordenat la immediata evacuació.

En la majoria de les localitats costaneres, la població es va desplaçar ordenadament cap a zones més segures, situades per sobre dels trenta metres sobre el nivell del mar.

L'Oficina Nacional d'Emergència de Xile ha informat que a la ciutat costanera de Coquimbo, al nord del país, van arribar onades de 4,5 metres, mentre que a Valparaíso, el principal port de Xile, es van registrar marejades propera als dos metres .

El tsunami del 2010 en el record

Aquest és el segon terratrèmol més fort dels últims 55 anys a Xile, després del de 8,8 graus que va sacsejar el país austral el 27 de febrer de 2010 i que va ser seguit d'un tsunami que va arrasar diverses localitats costaneres i insulars del centre i sud del país deixant 526 morts, 800.000 damnificats i danys per 30.000 milions de dòlars.

El sisme d'aquest dimecres ha arribat just quan milions de xilens es preparaven per gaudir d'un llarg cap de setmana de celebració de les festes pàtries.