Felip?VI va demanar que es tracti amb «gran sentit d'humanitat i protecció dels drets humans» el «complex assumpte» de l'arribada de refugiats procedents de països en guerra, una «qüestió urgent» per a Europa, però també per als EUA , en què cal «anar al cor del problema». El?Rei es va referir amb aquestes paraules al problema dels refugiats sirians, encara que sense citar-lo expressament, durant la seva intervenció al seminari sobre relacions transatlàntiques organitzat a la seu del Wilson Center per aquesta institució i el Real Institut Elcano aprofitant la visita a Washington dels Reis d'Espanya. Igual que va fer davant Barack Obama, Felip VI va destacarar en aquest seminari que «no hi ha un altre camí que treballar junts» davant desafiaments com el de la crisi migratòria. efe/ddg washington

La Policia hongaresa va utilitzar gasos lacrimògens i un canó d'aigua contra un grup de refugiats que va intentar creuar la frontera des de Sèrbia, on esperen milers de persones que volen entrar a Hongria per seguir després cap a altres països d'Europa. En les imatges de la televisió es van poder observar desenes d'agents antiavalots que es van mobilitzar en el lloc i també algunes ambulàncies.

Un grup petit va intentar trencar els cordons policials que tanquen el pas fronterer de Horgos i allà les forces de seguretat van instal·lar un canó d'aigua. Els refugiats van esfondrar una zona les tanques, però els agents els van impedir el pas. Diversos centenars de refugiats van llançar ampolles i pedres als policies, que van utilitzar el canó d'aigua i gasos lacrimògens. Almenys 150 refugiats i 20 policies van patir ferides.

Zoltán Kovács, portaveu del Govern, va assegurar que «la premsa mundial pot veure que no es tracta de refugiats pacífics, ja que immigrants agressius i armats han assetjat la frontera hongaresa». Péter Szíjjártó, ministre d'Exteriors hongarès, va assenyalar que va informar del que va passar el seu homòleg serbi, Ivica Dacic, ja que «la policia va ser atacada brutalment». «Li he demanat que actuïn, ja que l'atac ha vingut de territori serbi», va afegir. Així mateix, el ministre va anunciar que el punt d'encreuament fronterer romandrà tancat almenys un mes més.

Més de 2.000 refugiats es troben a la frontera de Sèrbia amb Hongria exigint que se'ls permeti l'entrada a territori hongarès. Hongria va acabar dimarts de tancar físicament la seva frontera amb Sèrbia mitjançant una doble tanca i ha mobilitzat la Policia i l'Exèrcit per prevenir qualsevol eventual intent dels refugiats de trencar el filat. Paral·lelament ha entrat en vigor una llei que penalitza amb entre un i cinc anys de presó l'entrada il·legal al país.

En aquest sentit, el cop de porta físic i legal d'Hongria als refugiats que creuaven el seu territori camí dels països rics d'Europa ha convertit Croàcia i Eslovènia en una ruta alternativa per la qual s'espera que continuï l'èxode dels que fugen de la guerra i la pobresa a països d'Àsia i el Pròxim Orient. Més de 550 refugiats van entrar ahir a Croàcia, i s'espera que aquestes xifres augmentin en els propers dies.

La nova ruta

El ministre d'Interior croat, Ranko Ostojic, va estimar que uns 4.000 refugiats arribaran a Croàcia en els propers dies per continuar després cap a Eslovènia, entrar després a Àustria pel sud i seguir camí, principalment, cap a Alemanya. Un cop tancada la frontera entre Hongria i Sèrbia, els refugiats han començat a dirigir-se en autocars i taxis cap a la frontera croata, que creuen a peu per la localitat de Tovarnik, on són acompanyats fins a la comissaria per agents locals per ser inscrits.

Per part seva, el primer ministre francès, Manuel Valls, va avisar que el seu país «no dubtarà» a tornar a establir controls a les seves fronteres, com ja ho ha fet amb Itàlia, alhora que va criticar els països europeus que es neguen a un repartiment «equitatiu»?dels refugiats.

En un debat a l'Assemblea Nacional sobre la crisi dels refugiats a Europa, Valls va avançar la possibilitat de restablir aquests controls fronterers, «com ho permeten les regles de Schengen cada vegada que ho imposin les circumstàncies».

Uns 2.000 refugiats, que esperaven a l'estació de trens de Salzburg per ser traslladats a Alemanya, van sortir a peu en direcció a la propera frontera austrogermana.