El ministre hongarès d'Exteriors, Péter Szíjjártó, va acusar el Govern de Croàcia d'haver "mentit a tothom" en la gestió de la crisi dels refugiats del Próxim Orient. "Croàcia ha renunciat la cooperació amb Hongria i amb tota la Unió Europea", va assenyalar Szíjjártó. El ministre va explicar que és "mentida" que els dos països veïns hagin acordat el trasllat de milers de refugiats a Hongria i va afirmar que "l'endemà que el sistema croat d'immigració col·lapsés", Croàcia els va enviar tots a territori sirià.

Entre divendres i ahir van arribar gairebé 10.000 refugiats a Hongria, traslladats fins a la frontera per les pròpies autoritats croates. El primer ministre croat, Zoran Milanovic, va confirmar que continuarà el trasllat oficial dels refugiats a Hongria. "Hem obligat els hongaresos a rebre els refugiats que els enviem i continuarem fent-ho", va dir.

Els refugiats han optat per creuar Croàcia per arribar a través d'Eslovènia fins a Àustria després que Hongria tanqués les fronteres amb Sèrbia aquesta setmana. Divendres, les autoritats hongareses van interceptar gairebé 8.000 refugiats que van entrar al país des de Croàcia.

Igual que les autoritats croates, els hongaresos acompanyen després els refugiats fins a la frontera amb Àustria, país que ha rebut ja gairebé 7.000 migrants del Pròxim Orient. No obstant això, Szíjjártó va assegurar que Hongria "defensarà les fronteres de la UE i d'Hongria", tal com ho ha fet en les setmanes passades.

El ministre hongarès va assegurar que el seu govern farà tot el possible perquè les obres d'una segona tanca a la frontera terrestre amb Croàcia "concloguin el més ràpid possible". "Croàcia no respecta les legislacions europees", ja que deixa passar milers de refugiats sense registrar-los, va destacar el ministre magiar. Per aquesta raó el Govern d'Hongria va amenaçar de bloquejar la integració de Croàcia en l'espai de Schengen, de lliure circulació a la UE.

El Govern croat va assegurar que ha enviat la major part dels 20.000 refugiats que havien entrat al país des de dimecres a Hongria i Eslovènia, dos països de la zona Schengen, de lliure circulació comunitària. Va explicar que al centre de recepció de refugiats a Tovarnik, a la frontera amb Sèrbia, quedaven uns 2.000 refugiats, i que en els altres centres de recepció del país hi havia només un miler de persones.

"Tots els altres han estat transportats fins a la frontera amb Hongria, o cap a Eslovènia, que ha començat a deixar passar la gent en els passos de Bregana i Harmica", va assegurar el ministre.

El ministre de Defensa hongarès, István Simicskó, va decretar la mobilització d'un nombre no especificat de soldats voluntaris de reserva, amb l'objectiu de gestionar l'arribada massiva de refugiats. Els voluntaris no podran assumir funcions policials, però seran emprats en altres activitats costat de la frontera.

Uns 6.700 refugiats van creuar durant la nit d'ahir la frontera entre Hongria i Àustria, i uns 2.500 d'ells van arribar al pas fronterer de Nickelsdorf, mentre que altres 4.200 van arribar al pas de Heiligenkreuz.