El papa Francesc va instar ahir els cubans a servir "les persones" i no les "idees", i va insistir que la importància de les nacions es mesura en com atenen les necessitats dels més desfavorits. Davant una multitudinària missa a la plaça de la Revolució de l'Havana, el pontífex va dir en la seva homilia que el poble cubà té "vocació de grandesa", i va afirmar que ha de cuidar-la, especialment oferint servei als més fràgils. "La importància d'un poble, d'una nació, la importància d'una persona sempre es basa en com serveix a la fragilitat dels seus germans", va continuar el Papa, que va recordar als cristians que "tots estem convidats a fer-nos càrrec els uns dels altres per amor".

El Papa va defensar el concepte del "servei" als altres però va alertar contra la temptació de voler beneficiar "els meus en nom del nostre", perquè, va assenyalar, això pot generar una "dinàmica d'exclusió". "El servei mai és ideològic, ja que no se serveix a idees, sinó que se serveix a les persones", va continuar el pontífex abans de recordar que "el sant poble fidel de Déu que camina a Cuba és un poble que té gust per la festa, per l'amistat, per les coses belles", tot i que també va afegir que també "té ferides, però que sap estar amb els braços oberts". "Avui els convido que tinguin cura d'aquesta vocació, que tinguin cura d'aquests dons que Déu els ha regalat, però especialment vull convidar-los que tinguin cura i serveixin, de manera especial, a la fragilitat dels seus germans", va dir.

Trobada amb Fidel Castro

D'altra banda, el papa Francesc va mantenir ahir una trobada amb l'expresident de Cuba, Fidel Castro, a qui va visitar al seu domicili de l'Havana. La trobada es va produir després de la missa a la plaça de la Revolució de l'Havana, abans que el pontífex saludés, també, els presidents de Cuba, Raúl Castro, i de l'Argentina, Cristina Fernández, entre d'altres autoritats i personalitats.