Podem ha aclarit l'escenari més complicat de la seva estratègia d'aliances per a les eleccions generals. El partit de Pablo Iglesias té definit un «preacord» a Galícia amb els nacionalistes d'Anova i la marca gallega d'Izquierda Unida (EU) per formar una candidatura conjunta per al Congrés dels Diputats que, almenys de moment, deixaria fora de joc al BNG.

En una nota conjunta, les tres formacions van comunicar públicament el seu acostament i ara conviden les Marees municipalistes que governen les ciutats gallegues (Marea Atlántica o Compostela Abierta) i altres plataformes ciutadanes a sumar-se a aquest espai que autodefineixen com a «ampli, rupturista i plural».

Podem, Anova i EU van destacar que el «preacord» encara serà de «caràcter polític» i que encara ha de definir-se com es trasllada finalment a la papereta electoral. No obstant això, les tres formacions han pactat ja algunes qüestions importants com que la coalició es constituirà després al Congrés com un grup parlamentari amb identitat pròpia, separat i diferenciat de Podem i, per tant, amb llibertat de vot.

Així ho va prometre Pablo Iglesias a Xosé Manuel Beiras, històric dirigent nacionalista i ara líder de Anova, quan tots dos es van reunir aquest estiu dins de la gira que el secretari general de Podem ha estat fent per diferents parts d'Espanya. De fet, el grup parlamentari propi és el mateix que succeirà amb la coalició que es constituirà a Catalunya amb ICV i EUiA (IU).

D'altra banda, Beiras va revelar fa unes setmanes en una entrevista que els contactes amb el líder de Podem han continuat després i que aquest l'havia telefonat recentment per animar-lo a que encapçalés la candidatura gallega d'«unitat popular».