La Fiscalia francesa va acusar ahir a David Pla i Iratxe Sorzábal, detinguts dimarts passat al País Basc francès, de dirigir la banda terrorista ETA, entre altres càrrecs, va informar una font judicial. El Ministeri Públic va demanar l'ingrés a presó de tots dos -que van ser presentats ahir a París davant un jutge d'instrucció- per "direcció d'una organització creada per preparar atemptats contra persones amb fins terroristes", així com per altres cinc càrrecs, entre ells portar armes o la possessió de documents falsos.

També va reclamar l'empresonament dels altres dos detinguts en l'operació policial de dimarts passat, Ramón Sagarzazu i el francès Pantxo Flores, en tots dos casos per "associació de malfactors amb fins terroristes".

El jutge d'instrucció va decidir l'obertura d'una investigació judicial preliminar, va assenyalar la font, i va afegir que ara els presumptes etarres hauran de comparèixer davant del jutge de les llibertats i la detenció que decidirà sobre el seu eventual ingrés a la presó. Sobre Sorzábal i Pla recauen els càrrecs de, a més de dirigir ETA, "receptació de finançament del terrorisme", "possessió d'armes i munició", "port i transport d'armes i municions", "receptació d'armes i municions provinents d'un robatori a mà armada", i "possessió de documents administratius falsificats", tot això dins d'una "banda organitzada amb finalitats terroristes".

Els presumptes caps d'ETA van ser arrestats al costat de Sagarzazu, antic responsable de l'aparell internacional de l'organització, i Flores, propietari del mas on van ser detinguts, dimarts passat dins de l'anomenada operació Pardines, en memòria d'un guàrdia civil que va ser una de les primeres víctimes de la banda terrorista. Sorzábal (43 anys) i Pla (40 anys) tenien sengles pistoles quan van ser capturats a Agorerreka.