27 de setembre de 2015
27.09.2015

Raúl Castro s'estrena a l'ONU reclamant la fi de l'embargament dels Estats Units

El president de Cuba critica que es mantingui el bloqueig malgrat el restabliment de les relacions diplomàtiques

27.09.2015 | 07:31
El president de Cuba, Raúl Castro, durant la seva intervenció d´ahir a les Nacions Unides.

El president cubà, Raúl Castro, es va estrenar ahir a les Nacions Unides reclamant la fi de l'embargament nord-americà sobre l'illa, que va considerar "el principal obstacle per al desenvolupament econòmic" del seu país. En el seu primer discurs a l'ONU, Castro va dir que el restabliment de relacions diplomàtiques entre Cuba i els Estats Units i els canvis decretats pel president Barack Obama "constitueixen un important avanç". "No obstant això, persisteix el bloqueig econòmic, comercial i financer contra Cuba per més de mig segle", va criticar en la seva intervenció a la cimera sobre desenvolupament que se celebra a les Nacions Unides. Segons el president, el bloqueig "causa danys i privacions al poble cubà", afecta altres nacions i perjudica també a les empreses i ciutadans nord-americans.
Com cada any des de fa més de dues dècades, Cuba està impulsant a l'Assemblea General de l'ONU una resolució crítica amb l'embargament, un text que habitualment obté un suport majoritari però que, per primera vegada, podria adoptar-se sense el vot en contra dels EUA. Washington va informar aquesta setmana que encara no ha pres una decisió sobre com votarà el document, en el qual es demana la fi de l'embargament, un pas que Obama porta mesos reclamant sense èxit al Congrés del seu país.
Segons Cuba, des de la seva implementació el 1962, el bloqueig nord-americà li ha costat a l'illa 833.755.000 de dòlars.
Castro, que va ser rebut amb abundants aplaudiments pels participants en la cimera, va denunciar els "nivells inacceptables de pobresa" que pateixen moltes parts del món, l'augment de la bretxa entre Nord i Sud i l'increment de la "polarització de la riquesa". Segons va dir, "la inestabilitat en nombroses regions té la seva arrel en la situació de subdesenvolupament en què viuen dos terços de la població mundial".
En aquest sentit, va considerar que els avenços aconseguits en els quinze últims anys amb els Objectius del Mil·lenni han estat "insuficients" i han estat "desigualment distribuïts". "Enmig de l'actual crisi econòmica i financera, els acabalats i les companyies transnacionals es fan cada vegada més rics, i augmenten dramàticament els pobres, els aturats i les persones sense casa a causa de cruels polítiques anomenades d'austeritat", va denunciar el mandatari cubà . "Onades d'immigrants desesperats arriben a Europa fugint de la misèria i dels conflictes que altres van desfermar", va insistir.
Segons Castro, per millorar el món cal adoptar "compromisos tangibles" en matèria d'ajuda al desenvolupament, "solucionar el problema del deute ja pagat diverses vegades", "construir una altra arquitectura financera internacional" i "canviar l'ordre econòmic internacional vigent".
Després del seu discurs d'ahir, Castro tornarà a parlar a l'Assemblea General demà, una jornada en la qual coincidirà amb Obama, que arriba avui a Nova York.
El president cubà ja va aprofitar la seva visita a la Gran Poma per reunir-se, entre d'altres, amb el president veneçolà, Nicolás Maduro, i amb autoritats nord-americanes com el governador de l'estat de Nova York, Andrew Cuomo.
Al costat de la de Castro, van destacar ahir les intervencions a la Cimera de Desenvolupament Sostenible del president xinès, Xi Jinping, i de l'iranià, Hassan Rohani.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook