Un total de sis avions de les Forces Armades franceses van bombardejar ahir per primer cop posicions del grup gihadista Estat Islàmic a Síria. Segons va anunciar el Palau de l'Elisi a través d'un comunicat, l'atac es va concretar partint de la "base de les informacions recollides en el transcurs de les operacions aèries des de fa més de dues setmanes" i "en coordinació amb els socis de la coalició" internacional. La Presidència francesa va afegir que "el caos sirià ha de trobar una solució global" i que "la urgència" passa per "posar en marxa una transició política que associï a elements del règim i de l'oposició moderada".

Des de fa un any, les forces aèries franceses ja operen contra aquest grup terrorista a l'Iraq amb caces "Rafale" i "Mirage 2000" i un contingent de més de 700 efectius, però a Síria es limitaven, fins ara, a enviar armes i equips de telecomunicacions als rebels. En aquest sentit, l'Elisi va recordar que França actua "en respecte de la seva autonomia d'acció", i va confirmar "el seu absolut compromís a lluitar contra l'amenaça terrorista que constitueix el Daesh (acrònim de l'EI en àrab)". "La població civil ha de ser protegida contra tota forma de violència, la de l'Estat Islàmic i la dels altres grups terroristes, però també contra els bombardejos assassins de Bashar al-Assad", van assenyalar des de la Presidència francesa.

En aquest sentit, el Govern va reiterar la seva aposta per una transició que compleixi amb els acords de Ginebra, per a la qual "França treballarà activament amb el conjunt dels actors implicats, en suport dels esforços de Staffan De Mistura, enviat especial de les Nacions Unides per a Síria".

"En legítima defensa"

El president francès, François Hollande, va anunciar que els bombardejos van destruir "totalment" un campament de l'Estat Islàmic a prop de la localitat de Deir ez Zor, i va especificar que durant l'operació efectuada pels sis avions de combat no es van registrar baixes civils. En una declaració davant els periodistes a la seu de l'ONU a Nova York, el cap de l'Elisi va sostenir que França està actuant "en defensa pròpia" amb l'objectiu d'impedir atacs terroristes, i va avançar que hi podria haver nous bombardejos pròximament amb aquest mateix propòsit: "Hi pot haver altres atacs en les properes setmanes si fos necessari, sempre amb la mateixa finalitat: identificar objectius que es corresponen amb llocs d'entrenament o llocs on sabem que el grup terrorista Daesh pot amenaçar la seguretat del nostre país o preparar atemptats" , va explicar.

Per la seva banda, el primer ministre Manuel Valls va dir que els atacs gals tenien com a objectiu "els santuaris de l'Estat Islàmic on es van formar els qui ataquen França", i aferrant-se a aquest posicionament va considerar que el su país havia actuat "en legítima defensa". El ministre també va destacar que el seu país escollia "de manera autònoma" els objectius dels bombardejos, tot i que va puntualitzar que sempre els realitza en coordinació amb els seus socis, principalment amb els nord-americans.