El Partit Laborista britànic va proposar un sistema fiscal «agressiu» contra els bancs i les multinacionals per combatre l'austeritat, que va considerar «no una necessitat econòmica, sinó una elecció política». Així ho va explicar el portaveu d'Economia del partit, John McDonnell, qui en el congrés anual de la formació, que se celebra fins a demà a Brighton (sud d'Anglaterra), va assegurar que els laboristes són ara «l'únic partit contra l'austeritat», i va convidar els votants escocesos que han donat suport a l'independentisme a «tornar a casa».

El nou lideratge laborista, encapçalat per Jeremy Corbyn, suposa una amenaça per al Partit Nacionalista Escocès de Nicola Sturgeon, que intentarà revalidar la seva majoria absoluta a les eleccions autonòmiques del proper maig.

En to seriós i ferm, McDonnell va prometre que un govern laborista s'asseguraria que multinacionals com Google, Starbucks o Amazon paguessin «la seva part justa d'impostos» per protegir les classes més desfavorides.

«El lideratge del Partit Conservador va decidir fa sis anys que protegiria els rics, i que els que van causar la crisi econòmica no pagarien per ella», va assegurar McDonnell, un veterà diputat socialista de 64 anys.

Els tories del primer ministre, David Cameron, «no representen la nació, representen només l'1%», va manifestar entre aplaudiments dels delegats.

McDonnell, el nomenament del qual en l'equip de l'oposició va causar inquietud entre els laboristes moderats, va destacar que «s'ha de tallar el dèficit», però no «amb atacs als ingressos mitjans i als vulnerables», sinó gravant les rendes altes i lluitant contra l'evasió fiscal.