Més de cent països van compartir les seves idees per combatre l'Estat Islàmic (EI) i l'extremisme violent en una cimera amb la qual els Estats Units van voler generar un «moviment global» contra aquesta xacra i que es va trobar amb el rebuig de Rússia, per a qui la iniciativa «perjudica els esforços de l'ONU».

El president nord-americà, Barack Obama, va presidir la cita a la seu de Nacions Unides per enfortir la cooperació internacional contra grups terroristes com l'EI, Boko Haram o Al-Qaeda, a la qual van assistir líders d'un centenar de països, una vintena d'institucions multilaterals i activistes civils. «Crec que el que tenim aquí avui és l'emergència d'un moviment global que està unit per la missió de degradar, i en darrer terme destruir, l'EI», va dir Obama en el seu discurs.

No obstant això, Rússia es va negar a enviar un representant d'alt nivell per considerar que els Estats Units s'estaven arrogant «les funcions de l'ONU» i perjudiquen els esforços d'aquest organisme, que «té la seva pròpia estratègia» contra l'extremisme, en paraules de l'ambaixador rus davant Nacions Unides, Vitali Txurkin.

Txurkin va assenyalar que organitzar a la seu de l'ONU aquesta cimera és «una greu falta de respecte cap al secretari general», Ban Ki-moon, i «demostra que, fins i tot en aquest edifici, Barack Obama està per sobre de tots».

Rússia ha segellat una aliança militar amb l'Iran, l'Iraq i Síria per lluitar contra l'EI i espera aconseguir que els Estats Units i altres potències occidentals se sumin a aquest grup. Els Estats Units, per part seva, es van mostrar oberts a cooperar amb Rússia contra l'EI, però no semblen disposats a deixar enrere la coalició de 60 països que van impulsar fa un any.