El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, considera "fals i injust" que s'atribueixi al seu govern la decisió de citar com a imputat el president de la Generalitat i fer-ho a la data escollida -el 15 d'octubre, coincidint amb el 75è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys- perquè a Espanya hi ha "separació de poders" i l'executiu espanyol no té "res a veure" amb aquestes decisions. En declaracions als passadissos del Congrés el president espanyol ha assegurat que el seu executiu únicament "acata i respecta" les decisions del jutges. "És una decisió judicial, i en una democràcia les decisions judicials es respecten, agradi o no".

Rajoy ha fet aquestes manifestacions després que aquest dimarts, coincidint amb la notícia de la imputació del president de la Generalitat, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va admetre implícitament que el seu executiu tenia coneixement de la imputació de Mas abans que es produís i que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia actuat tenint en compte els temps electorals, perquè havia esperat fins dimarts per "no interferir" en el procés electoral.

Després de respondre dues preguntes de la sessió de control sobre la situació a Catalunya Rajoy ha parlat als passadissos del Congrés per "aclarir una cosa que en condicions normals no requeriria cap pronunciament per part del govern": que és "fals i injust atribuir aquest tipus de decisió al govern".

"És una decisió que correspon a qui l'ha pres, que és el TSJC que ha decidit per les raons que ells si volen poden donar a conèixer citar el senyor Mas el dia que ho l'han decidir", ha afirmat. En aquest sentit ha reiterat que a l'Estat "hi ha separació de poders" i que el govern espanyol "no té res a veure amb les decisió del TSJC".

Segons Rajoy, el govern espanyol "l'únic que fa" és "acatar i respectar" les decisions judicials com "hauríem de fer tots". "Respectem la separació de poders" perquè "és una decisió judicial i Mas, com qualsevol persona que poden citar els tribunals-que han citat en els últims temps persones de totes les forces polítiques- haurà de comparèixer i explicar el que se li pregunti", ha dit.

En aquest marc ha assegurat que "en una democràcia les decisions judicials es respectin, ens agradin o no" i ha destacat que el PP "sempre ho hem fet i esperem que els altres també ho facin".

En canvi, Rajoy ha esquivat una pregunta sobre si estava molest pel comunicat de l'expresident del govern espanyol, José María Aznar, que criticava la seva gestió sobre Catalunya. "Només estic descontent amb elf et que les decisions dels tribunals de Justícia s'han d'atribuir a qui les pren, i no a altres persones diferents. El govern no ha pres cap decisió en aquesta matèria", ha conclòs.

Demana que es formi govern "aviat"

Rajoy ha respost també dues preguntes a la sessió de control sobre Catalunya. La primera del portaveu adjunt d'UDC, Josep Sánchez Llibre, que l'ha acusat de seguir "sense entendre" el que passa a Catalunya i li ha demanar que "baixi del burro", "sigui valent" i faci propostes polítiques. La segona la del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que li ha demanat que abandoni "l'immobilisme" i abraci "el reformisme".

En la seva resposta a Sánchez Llibre, Rajoy ha insistit que els sobiranistes "no han aconseguit els seus objectius" perquè "una majoria" de catalans "no estan a favor de la independència". Segons Rajoy, després del resultat del 27S "el que toca és formar govern tan aviat com sigui possible, que es compleixi la llei i que se superi un temps d'incertesa, inestabilitat i divisió a la societat catalana".

"Tots esperem entrar en una etapa de normalitat, una etapa de col·laboració i diàleg institucional i per descomptat respecte a la llei", ha dit.

"Diàleg, finesa i sense ansietat"

En la resposta al líder del PSOE Rajoy ha acusat els socialistes d'haver estat "equidistants" entre els qui "defensen la Constituciño" i els qui han fet "un desafiament apostant per la independència". En aquest marc ha assegurat que el problema català es resoldrà "en el futur" amb "diàleg, finesa i sense ansietat".