El líder palestí, Abu-Mazen, va afirmar que el seu poble "no pot seguir obligat legalment" a complir els acords d'Oslo que des de 1993 han marcat el full de ruta del procés de pau entre israelians i palestins. "Declarem que no podem seguir obligats legalment per aquests acords signats i que Israel ha d'assumir totes les seves responsabilitats com un poder ocupant, perquè l'statu quo no pot continuar", va assenyalar Abu-Mazen en el seu discurs davant l'Assemblea General de l'ONU.

"Nosaltres, per la nostra banda, no estem compromesos amb aquests acords i Israel ha d'assumir la responsabilitat completa pel que ha passat. Aquesta és una decisió del Parlament palestí. La nostra paciència ha arribat al final", va afegir.

La decisió podria suposar la cancel·lació de la cooperació en seguretat que mantenen Israel i l'ANP o fins i tot a la pròpia dissolució d'aquest òrgan de Govern palestí, que va ser creat el 1994 gràcies a la signatura un any abans dels esmentats acords.

El president palestí va afirmar que Israel "es nega a complir amb els acords", fet que converteix Palestina "en una autoritat sense poders reals". "Mentre Israel es negui a acabar amb les activitats d'assentaments i alliberar el quart grup de presoners palestins com dicten els nostres acords, no ens deixen més opció que insistir que no serem els únics compromesos amb la implementació d'aquests acords, mentre Israel els viola contínuament", va explicar.

La bandera de l'Estat Palestí va ser hissada per primera vegada a la seu de l'ONU, en una cerimònia especial encapçalada pel president de l'Autoritat Nacional Palestina. La bandera palestina es va hissar en un pal d'un dels jardins del complex de Nacions Unides a Nova York, una ubicació provisional per a la cerimònia.