El Congrés ha rebutjat avui la moció amb la qual ERC volia instar el Govern espanyol a reconèixer "la voluntat majoritària" expressada pels catalans el 27S de "constituir-se en Estat independent", en una votació que segons el portaveu d'Esquerra, Joan Tardà, ha estat la "foto finish" de la legislatura.

Només els grups nacionalistes han recolzat la moció d'ERC, que també sol·licitava al Govern que es comprometés a negociar un procés d'independència, en la que s'ha convertit en una de les últimes votacions del Congrés abans de les eleccions del 20 de desembre.

En la defensa de la proposta, Tardà ha recalcat que els catalans volen la independència perquè hi tenen dret, que "no hi ha marxa enrere" perquè lo ha decidit així la ciutadania i ha exigit que acabin les amenaces des de l'Estat espanyol.

Des d'aquest escenari, Tardà ha advocat pel diàleg perquè el pas a la independència es faci de "la manera més amistosa possible entre els nostres pobles", però també ha admès que la seva moció no tenia cap possibilitat de prosperar.

"Avui aquí es produirà una votació que serà la foto finish de la legislatura", ha dit per insistir després que el seu objectiu és construir un país al qual anomenaran República que pugui decidir lliurement sobre els grans temes que afecten els ciutadans.

"Tot això contra ningú", ha afegit després d'insistir que PP i PSOE, que seguiran sent les forces majoritàries a Espanya, no permetran aquest procés.

L'ha recolzat en aquest plantejament el diputat de CDC Jordi Xuclà, que creu "molt significativa" la majoria d'escons independentistes del Parlament de Catalunya que donen per "liquidat" l'estat autonòmic davant la "miopia" i la "inacció" del PP.

Unió Democràtica de Catalunya (UCD) ha optat per l'abstenció, per no fer un "camp de batalla" en l'últim ple de la legislatura.

La diputada Montserrat Surroca ha criticat una "moció electoralista" presentada sense buscar abans la unitat de les forces catalanes amb representació parlamentària.

Per contra, la diputada del PP Dolors Montserrat s'ha preguntat com és possible que ERC demani al Congrés el seu suport a la independència de Catalunya quan els sobiranistes han obtingut un sonor fracàs en les passades eleccions catalanes.

"Vostès d'això en diuen èxit? Jo en dic fracàs", ha alertat.

Montserrat ha denunciat el fet que la Generalitat hagi alimentant el "monstre nacionalista" a costa de tancar plantes d'hospital i obligant escolars a anar a classe en barracons.

"Prou, prou, deixin-nos viure en convivència tots els catalans", ha reclamat la diputada del PP, que ha emplaçat els nacionalistes a "obrir els ulls", ser demòcrates i adonar-se que no compten amb el suport de la majoria dels catalans.

Des del PSOE, Francesc Vallès ha qualificat de "símptoma de desesperació" l'"embolic de percentatges" en el qual s'ha ficat ERC després del 27S i li ha recordat que la llista de Junts pel Sí no va arribar al 48 per cent dels vots.

"Han guanyat les eleccions, però no hi ha una majoria de catalans disposats a recolzar una declaració unilateral d'independència", ha subratllat.

Després de reprotxar a ERC que encara no existeixi a Catalunya un interlocutor institucional al qual dirigir-se, ha retret tant als nacionalistes catalans com al PP haver provocat un "abisme ideològic estratosfèric" entre Espanya i Catalunya.

I com a solució ha plantejat la proposta de reforma constitucional del PSOE "per garantir un futur de convivència" que avanci cap al model federal.

UPyD ha estat també molt crítica amb la proposta d'ERC que, segons el seu parer, portaria al "suïcidi" polític milions de catalans.

Tampoc l'Esquerra Plural ha recolzat la moció d'ERC perquè, segons ha explicat Joan Coscubiela, el que s'ha celebrat a Catalunya no ha estat un referèndum, sinó unes eleccions en les quals, malgrat que s'hagi votat amb clau plebiscitària, no es pot llegir com l'expressió de la voluntat democràtica del poble de Catalunya a favor de la independència.

Coscubiela ha avisat, no obstant això, que si després del 20 de desembre el pròxim Govern continua negant-se a celebrar un referèndum serà legítim que la ciutadania de Catalunya continuï amb les mobilitzacions i pressions per exigir diàleg.

"La votació d'avui no és la foto finish, la foto finish vindrà amb el referèndum, que crec que farem", ha respost a Tardà.