El jurat popular ha declarat aquest divendres, per unanimitat, als pares d' Asunta, l'advocada Rosario Porto i el periodista Alfonso Basterra, culpables de l'assassinat de la seva filla, a la qual van adoptar quan era un bebè.

Aquest ha estat el veredicte sobre la mort violenta d'aquesta nena de 12 anys el cadàver dels qual va ser trobat en una pista forestal de Teo (A Corunya) el 22 de setembre de 2013.

El veredicte ha arribat després de gairebé quatre dies de deliberació, en la cinquena jornada de debat entre els nou integrants del jurat popular, que han estat gairebé 40 hores analitzant proves i testimoniatges per contestar a les 21 preguntes acordades per les parts sobre els fets.

Les deliberacions van començar en la tarda del dilluns, després que el magistrat Jorge Cid Carballo els fes lliurament de l'objecte de veredicte, i han conclòs avui.

Cinc homes i quatre dones van començar a deliberar el dilluns al migdia i des de llavors no tenen contacte amb familiars i amics. El magistrat president de la sala en la qual s'ha vist aquest cas, Jorge Cid, els va demanar a tots ells des d'un inici responsabilitat, imparcialitat, independència i subjecció a la llei, donada "la gravetat de la tasca" que se'ls ha encomanat. Aïllats de l'exterior, debatien de dia en un jutjat de Santiago i passaven les nits en un hotel de la capital gallega.