Dos caces F-16 turcs han fet caure un avió rus a la frontera sirià-turca per haver violat l'espai aeri de Turquia, segons Ankara.

Segons un comunicat de la cúpula militar turca, un avió ha vulnerat avui sobre les 09.20 hora local (07.20 GMT) l'espai aeri turc a la zona de Yayladag a la província de Hatay, tot i les deu advertències enviades en un període de cinc minuts.

"Seguint les regles de combat, a les 09.24 hora local (07.24 GMT) han intervingut dos caces F-16 nostres que es trobaven de patrulla a la zona", conclou la nota.

El president rus, Vladímir Putin, ha titllat avui de "cop a traïció" l'atac del bombarder rus SU-24 en territori de Síria, a un quilòmetre de la frontera amb Turquia.

En reunir-se amb el rei Abdul·là II de Jordània, Putin ha subratllat que l'avió rus derrocat per un míssil llançat per un caça turc F-16 no amenaçava Turquia.

Putin ha acusat les autoritats turques de ser "còmplices del terrorisme". "Aquest succés està fora dels marcs de la lluita contra el terrorisme. Però la pèrdua d'avui està vinculada amb un cop que ens han donat a traïció còmplices del terrorisme", ha afirmat Putin.

El ministeri de Defensa rus ha confirmat que el seu caça SU-24 ha estat abatut, però sosté que en cap moment ha entrat a l'espai aeri turc.

Segons han assegurat milicians sirians a l'emissora CNNTürk, un dels dos pilots del caça bombarder rus ha mort, mentre que l'altre està en mans dels militants turcmans de Síria contraris al règim de Baixar al-Assad.

Els dos pilots s'han llançat en paracaigudes, fet que ha estat recollit per vídeos difosos en la premsa turca.

Poc després de l'enderrocament de l'avió, que ha caigut en territori sirià prop de la frontera amb Turquia, dos helicòpters militars russos s'han apropat a la zona per buscar els supervivents, però els milicians turcmans no els han donat permís per aterrar, relaten les esmentades fonts a CNNTürk.

Entre 20 i 25 minuts després ha començat un dens bombardeig contra la zona, afegeixen.

En aquesta àrea, uns 40 quilòmetres al nord-est de la ciutat portuària de Latakia, on hi ha la base aèria russa, i molt a prop de la frontera de la província mediterrània turca de Hatay, se succeeixen des d'ahir combats entre el règim sirià i milícies turcomanes que compten amb el suport d'Ankara.

Aquest matí, les milícies turcomanes han conquistat tres pujols i continua havent combats al voltant d'un quart, assenyala CNNTürk.

Reunió de l'OTAN

El primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, ha ordenat avui al seu Ministeri d'Exteriors "donar passos" davant l'OTAN i l'ONU, ha informat l'agència semipública Anadolu.

El Consell de l'Atlàntic Nord, màxim òrgan decisori de l'OTAN compost pels ambaixadors dels 28 aliats, es reunirà avui a petició de Turquia perquè aquest país doni informació sobre l'enderrocament d'un caça rus a les proximitats de la seva frontera amb Síria.

"A petició de Turquia, el Consell de l'Atlàntic Nord celebrarà una reunió extraordinària a les 16.00 GMT" per a "que Turquia informe als aliats sobre l'enderroc d'un avió rus", han indicat a Efe fonts de l'Aliança.