El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha processat l'exdirector de Comunicació d'Aena Àngel López de la Mota, així com els presumptes cap i comptable de la trama Gürtel, Francisco Correa i José Luis Izquierdo, per adjudicacions irregulars d'aquest ens públic a canvi de diners o viatges.

El magistrat va tancar així la instrucció d'aquesta peça separada sobre adjudicacions d'Aena a empreses de Gürtel per un total de 2,3 milions d'euros a canvi de regals i ha decidit imputar a aquestes tres persones, així com un altre treballador d'Aena (José María Gavari), delictes de prevaricació, suborn, frau i falsedat.

En l'acte de transformació a procediment abreujat (equivalent al processament i pas previ a l'obertura de judici oral), el jutge explica que, a canvi de les adjudicacions, De la Mota va rebre de Gürtel 67.215 euros en viatges, en la reforma de la seva casa i en metàl·lic, i Gavari altres 75.690 euros.

Segons el jutge, els quatre processats es van posar d'acord per defraudar Aena en 22 operacions irregulars entre els anys 2000 i 2002 que es van concedir al grup de societats de Correa. Aquestes adjudicacions es van atorgar, diu De la Mata, a canvi de dons, per al que es van manipular els expedients de concessió de les contractes.

Els processats van dur a terme aquesta activitat criminal, segons el jutge, "amb reiteració en la successió d'actes de planificació i ulterior execució de l'activitat depredatoria per a l'interès públic" i les adjudicacions es van donar sense garantir els principis de publicitat i concurrència que exigeix Aena.