El 10% més ric de la població mundial és responsable de prop del 50% de les emissions de diòxid de carboni, va denunciar Oxfam en un informe, segons el qual els 3.500 milions de persones que conformen la meitat més pobra només generen el 10% de aquestes emissions. El document, difós durant la cimera del clima de París (COP21), contribueix, segons els seus autors, a "desmuntar el mite que els habitants de països amb un ràpid desenvolupament són els principals responsables del canvi climàtic".

"Tot i que les emissions augmenten ràpidament en els països en desenvolupament, gran part es deriven de la producció de béns que es consumeixen en altres, el que significa que les emissions associades als hàbits de consum dels ciutadans d'aquests països són molt menors que les dels seus homòlegs en els desenvolupats", estableix el dossier, que evidencia la desigualtat en la producció d'emissions tant entre països com dins de les pròpies nacions.

Així, certifica que la petjada de carboni mitjana de l'1% més ric de la població mundial multiplica per 175 la del 10% més pobre, o que la del 50% més pobre de l'Índia és una vintena part de la del 50% més pobre de la població dels EUA.

Per altra banda, la Cambra de Representants dels EUA va votar contra el Pla d'Energia Neta del president nord-americà, Barack Obama, que busca reduir les emissions de carboni de les plantes termoelèctriques del país. A la cambra baixa, controlada per l'oposició republicana, 242 congressistes van votar pel bloqueig del pla d'Obama, que va advertir que vetaria qualsevol oposició a la seva iniciativa, mentre que 180 ho van fer a favor de la proposta.

Concretament, aquesta resolució es referia a la retallada d'emissions de diòxid de carboni decretada per l'Agència de Protecció Ambiental (EPA) per a centrals termoelèctriques ja existents. En una segona votació, 235 legisladors es van mostrar també a favor de bloquejar els límits a l'emissió de diòxid de carboni a plantes de nova construcció, al que es van oposar 188 representants. Les dues votacions tenen el valor simbòlic d'estendre dubtes sobre els plans d'Obama contra el canvi climàtic mentre la Cimera del Clima de París, a la qual ha assistit aquesta setmana el president nord-americà, busca un acord per frenar l'escalfament del planeta.