Rússia va llançar un dur atac personal contra el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, a qui va acusar directament de beneficiar-se del tràfic il·legal de petroli de l'Estat Islàmic (EI) i de "saquejar" els seus veïns Síria i l'Iraq. "A la regió actua un equip, que inclou els criminals i l'elit turca, per al robatori de petroli als seus veïns Síria i l'Iraq", va assegurar el viceministre de Defensa rus, Anatoli Antonov.

La seva intervenció va anar acompanyada de la presentació de nombroses proves documentals -fotos, mapes i vídeos- sobre "aquest negoci criminal" en què "estan involucrats els màxims dirigents polítics, el president Erdogan i la seva família".

D'aquesta manera, Rússia va respondre veloçment el president turc, qui va desafiar aquesta setmana Moscou a presentar proves fefaents sobre la implicació d'Ankara en aquest negoci i fins i tot es va mostrar disposat a dimitir si es confirmaven aquests vincles. "Coneixem el valor de les paraules d'Erdogan. Els dirigents turcs no dimitiran, inclòs Erdogan, i no ho reconeixerien ni que les seves cares estiguessin tacades del petroli robat", va dir Antonov.

El president de Turquia va demanar novament proves als que asseguren que el seu país compra petroli a l'Estat Islàmic. "Ningú té dret a llançar contra Turquia una calúmnia com dir que comprem petroli a l'EI. Turquia no és tan immoral com per comprar petroli a una organització terrorista. Com ja vaig dir a París, els que llancen aquesta calúmnia han de demostrar-la", va dir Erdogan.

"No hi ha cap país al món que combati l'Estat Islàmic de forma tan àmplia i tan efectiva com Turquia", va assegurar el president turc, que va condemnar "els que fan servir l'EI com a pretext per dur a terme els seus propis projectes a Síria".

El ministre francès d'Interior, Bernard Cazeneuve, va anunciar que després de la declaració de l'estat d'emergència pels atemptats del 13-N s'han tancat des de fa una setmana tres mesquites al país per la seva radicalització salafista. L'última d'elles va ser clausurada ahir a la localitat de Lagny-sur-Marne, als afores de París, on una important operació policial va permetre trobar un revòlver de 9 mil·límetres de calibre al domicili d'un dels dirigents del temple.

Planificació dels atemptats

Per altra banda, Salah Abdeslam, sospitós de formar part dels comandos que van provocar els atemptats del 13-N a París, va recórrer milers de quilòmetres per tot Europa al setembre passat per agrupar els altres terroristes i el material utilitzat, segons els investigadors, que sospiten que Abdeslam va llogar almenys dos vehicles per anar a buscar els altres membres dels comandos a Alemanya, Àustria i Hongria.

Així es desprèn del seguiment dels seus moviments bancaris i dels GPS dels cotxes que va llogar el sospitós, sobre qui hi ha una ordre internacional de crida i cerca després dels atemptats.

Des del seu districte natal de Molenbeek, a Brussel·les, Salah Abdeslam, de 26 anys, va sortir a principis de setembre amb direcció a l'est del continent i, una segona vegada, a finals d'aquell mateix mes.