El president rus, Vladímir Putin, va advertir a Turquia que Moscou adoptarà més sancions per l'incident amb el seu bombarder a la frontera siriana, en el seu discurs sobre l'estat de la nació, que aquest any va estar centrat en el terrorisme internacional. "Si algú pensa que cometre un crim de guerra i assassinar la nostra gent li costarà només uns tomàquets o algun tipus de restriccions en el terreny de la construcció, s'equivoca. Els recordarem de nou el que han comès i ho lamentaran més d'una vegada. Sabem el que cal fer", va afirmar Putin en la seva al·locució, difosa en directe per la televisió.

La relació amb Turquia, que viu una crisi sense precedents des que un aparell rus va ser abatut la setmana passada per Turquia quan participava en la intervenció contra l'Estat Islàmic a Síria, va ocupar gran part del discurs de Putin, que un cop més va tornar a demanar unitat contra el terrorisme.

A l'auditori, amb els membres del Parlament en ple, del Govern i altres autoritats civils i religioses, hi havia també les vídues dels dos militars russos morts a Síria: el pilot de l'aparell abatut i un infant de marina que va morir durant l'operació de rescat de l'avió.

Putin va començar la seva intervenció agraint la tasca dels militars russos a Síria i mostrant els seus respectes per les dues dones, abans de demanar un minut de silenci per totes les víctimes del terrorisme, entre elles els 224 ocupants de l'Airbus rus abatut a Egipte en un atemptat amb bomba.

El cap del Kremlin va aclarir, però, que Moscou "no agafarà les armes" contra Turquia. "Que no esperin una reacció nerviosa i histèrica, perillosa per a nosaltres mateixos i per a la resta del món", va assenyalar, però va tornar a carregar contra els dirigents d'aquest país, sense esmentar pel seu nom el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

En referència a les acusacions de Rússia, Erdogan va assegurar que involucrar la seva família en les acusacions de tràfic de petroli amb l'Estat Islàmic és "immoral".

"Barrejar la meva família en aquest assumpte és una cosa molt immoral que abans ja va fer la televisió iraniana", va dir el mandatari en un discurs a Ankara davant un sindicat turc. Erdogan va assegurar que en aquella ocasió va parlar amb un ministre iranià per advertir que "l'Iran pagaria un alt preu" si continuaven emetent-se aquestes informacions, que va qualificar de "calúmnies i mentides", amb el resultat que al cap de deu dies "es van eliminar".

El Ministeri de Defensa rus va assegurar que "un fill" d'Erdogan, propietari d'"una empresa energètica", seria responsable de la compravenda de petroli extret per l'organització terrorista Estat Islàmic i exportat a través de Turquia al port mediterrani turc de Ceyhan.

Reunió poc profitosa

El ministre rus d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, va assegurar que en la reunió d'ahir a Belgrad amb el seu homòleg turc, Mevlut Cavusoglu, no va escoltar "res de nou" sobre l'incident amb l'avió rus. Cavusoglu, per part seva, va admetre que Rússia i Turquia no van resoldre el seu conflicte en la reunió, tot afegint que "la conversa es va realitzar de forma madura, com correspon a dos ministres d'Exteriors".