Els guardacostes italians van informar que van rescatar en 36 hores entre dijous i ahir un total de 3.500 immigrants que viatjaven a bord d'embarcacions al mar davant de les costes de Líbia. Els últims rescats es van dur a terme ahir i van permetre salvar 1.541 persones en intervencions coordinades per la central d'operacions dels guardacostes a Roma. La resta dels immigrants havien estat recuperats d'embarcacions dijous.

En els rescats d'ahir van intervenir naus dels guardacostes, l'embarcació noruega Siem Pilot, de l'operació de vigilància costanera europea Triton, i un vaixell mercant al qual la Guàrdia Costanera italiana no va identificar.

Itàlia, per la seva posició geogràfica, fa de pont entre Àfrica i Europa, fet pel qual rep un gran flux d'immigrants procedents de països nord-africans. No obstant això, aquest flux es veu sensiblement reduït en els mesos de fred a causa de les males condicions a alta mar.

Per la seva banda, la fragata Canarias, que es troba desplegada a la missió de la UE contra la immigració il·legal al Mediterrani, va desembarcar al port de Càller (Sardenya) els 286 immigrants rescatats dijous quan viatjaven en un vaixell de fusta davant de les costes de Líbia.