06 de desembre de 2015
06.12.2015
DIA DE LA CONSTITUCIÓ

Posada: «Espanya, sense Catalunya, no seria Espanya»

El president del Congrés assegura als catalans que els seus anhels "tenen cabuda" dins el projecte espanyol

06.12.2015 | 15:56
Posada: «Espanya, sense Catalunya, no seria Espanya»

El president del Congrés, Jesús Posada, ha apel·lat avui a l'esperit de la Constitució com a base per als consensos i el diàleg, que considera que caldran després de les eleccions del pròxim 20 de desembre, i ha remarcat: "Desitgem ferventment que seguim units, ja que Espanya, sense Catalunya, no seria Espanya".

Posada ha fet aquesta apel·lació en la seva intervenció a l'acte institucional de la Cambra Baixa amb motiu del Dia de la Constitució, el primer que se celebra enmig d'una campanya electoral i que ha comptat amb la presència dels principals candidats a la Presidència del Govern.

El president del Congrés ha recordat els avenços que ha suposat l'actual Constitució i ha fet una crida a recuperar i actualitzar els seus valors en un moment en què "alguns s'entesten -ha dit- a llançar per la borda el patrimoni col·lectiu de tots".

Les eleccions del 20 de desembre ha aventurat que donaran com a resultat un Parlament encara més plural que l'actual i ha subratllat que desitja que això es tradueixi en més diàleg i constant afany per buscar acords que comptin amb el màxim suport possible.

"Un diàleg que, per descomptat, ha de ser sempre respectuós amb l'imperi de la llei i conforme a la Constitució, que només pot ser reformada pels procediments que ella mateixa estableix", ha puntualitzat.

Davant la situació que pot donar-se després del 20D ha recalcat que la convivència ha de seguir basant-se en la concòrdia, el diàleg i la lleialtat a l'esperit constitucional.

Per a ell, aquest esperit segueix sent el millor camí per abordar els problemes que avui es plantegen, com culminar la recuperació econòmica, consolidar l'Estat del benestar, realitzar les reformes institucionals precises per enfortir la democràcia i aconseguir que els ciutadans tornin a confiar en les institucions polítiques.

"Una nació només progressa si està unida en la consecució de les seves grans metes col·lectives", ha emfatitzat.

Posada ha recordat les paraules del Rei amb motiu de l'últim lliurament dels premis Princesa d'Astúries en què llançava un missatge d'unitat a tots els espanyols, alertant que les divisions mai fan gran un poble, sinó que l'empobreixen i l'aïllen.

Al fil d'això, el president del Congrés ha dit que Espanya ha de renovar avui la concòrdia que va ser possible durant la Transició i donar resposta amb la Constitució i l'Estat de Dret a "insòlits propòsits, com el dels que pretenen trencar Espanya".

"Només amb el Dret, però amb tot el Dret", ha postil·lat Posada, qui ha defensat transmetre a tots els ciutadans, inclosos els catalans, que el projecte d'Espanya és també el seu i que les seves aspiracions i anhels tenen cabuda a Espanya.

En aquest context, ha insistit: "Desitgem ferventment que seguim units, ja que Espanya, sense Catalunya, no seria Espanya".

El president de la Corts ha fet un repàs del que va suposar per al país la Constitució vigent, que ha qualificat de "gran èxit col·lectiu", i ha explicat que, amb ella, Espanya es va dotar d'un marc de convivència en el qual per primera vegada cabien tots els espanyols sense imposicions ni exclusions i es donava solució a conflictes seculars.

"La Constitució ha brindat a Espanya el període de llibertat, prosperitat i estabilitat democràtica més prolongat de la nostra història", ha subratllat.

Posada s'ha referit també al desafiament del terrorisme gihadista per destacar la importància del pacte subscrit per la majoria de forces polítiques i que, segons el seu parer, posa de manifest que només es pot respondre al terror amb unitat i fermesa, com creu que es va fer contra ETA.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook