L'Audiència Nacional jutjarà el pròxim dimecres a quatre etarres que el 2001 van intentar matar tres vegades amb un llançamíssils el llavors president del Govern, José María Aznar, aprofitant les seves visites al País Basc amb motiu de la campanya a les eleccions autonòmiques. Per aquests fets s'enfronten a 71 i 72 anys de presó.

En el judici, que se celebrarà a la seu de l'Audiència Nacional al carrer Gènova, s'asseurà a la banqueta el principal acusat: l'exdirigent etarra Luis Ignacio Iruretagoyena, "Suny", recentment extradit per França i que s'enfronta a la major pena que demana el fiscal (72 anys de presó).

Als altres tres acusats -Pedro María Olano Zabala, Gregorio Jiménez Morales i Juan María Múgica Dorronsoro- el fiscal els reclama a cadascun 71 anys de presó i acusa a tots quatre de pertinença a banda armada, tres delictes d'assassinat en grau de temptativa i dipòsit d'armes.

Segons les conclusions provisionals del fiscal, abans de la seva detenció el 2007 a la localitat francesa de Cahors, Iruretagoyena era un membre destacat d'ETA, ocupants llocs de responsabilitat en l'aparell de logística.