El Jutjat Contenciós-Administratiu número 16 de Madrid ha admès a tràmit la demanda contra l'Ajuntament de la capital de l'Estat que va ser presentada el passat 24 de novembre per l'advocat Eduardo Ranz per exigir la retirada immediata de la simbologia franquista i el canvi de nom de 168 carrers .

Ranz, que va confirmar l'admissió a tràmit de la denúncia, va presentar l'escrit per considerar que un bon nombre de centres i espais públics mantenen encara una nomenclatura «clarament exaltadora» de la Guerra Civil i la dictadura.

L'advocat va anar als tribunals després que l'Ajuntament hagués ignorat diverses peticions d'aplicació de la Llei de Memòria Històrica, l'última d'elles registrada al juliol de l'any 2005, després que hi hagués un canvi en el govern municipal.

Alcaldes denunciats

El lletrat és el mateix que al febrer d'aquest any va denunciar 38 alcaldes per incomplir la llei de memòria històrica i mantenir símbols franquistes, entre ells Ana Botella i l'exprimer edil de Barcelona Xavier Trias.

En la demanda actual reclama la retirada immediata de la nomenclatura i simbologia franquistes i l'elaboració d'un catàleg de vestigis relatius a la Guàrdia Civil i a la dictadura franquista a la ciutat de Madrid.

En aquest sentit, afegeix un llistat amb els noms d'un total de 168 carrers, de set espais públics, de sis centres educatius i una placa d'homenatge que considera que clarament exalten la guerra o el franquisme.

Després de la denúncia de Ranz, el PSOE va intentar impulsar una moció a l'Ajuntament de Madrid per retirar la nomenclatura dels carrers en un termini de quatre mesos, que finalment va decaure després de retirar el grup de govern de Ahora Madrid el seu suport inicial a la proposta. Els plans de l'Executiu que encapçala Manuela Carmena passen per presentar un pla propi i sotmetre'l a aprovació durant aquest mes de desembre