El precandidat republicà a la Casa Blanca Donald Trump va demanar prohibir l'entrada als Estats Units de tots els musulmans en resposta a l'«odi» que, segons ell, sent part d'aquesta comunitat contra els nord-americans. Trump va advocar per un bloqueig «complet i total» a l'entrada de musulmans al país fins que les autoritats «esbrinin el que està passant».

«Sense mirar les diferents dades de les enquestes, és obvi per a qualsevol que aquest odi va més enllà del que és comprensible. D'on ve aquest odi i per què és una cosa que hem de determinar», va assenyalar el magnat. «Fins que aconseguim determinar i comprendre aquest problema i la perillosa amenaça que planteja, el nostre país no pot ser víctima d'horribles atacs de gent que només creu en la gihad i que no té cap sentit de la raó o respecte per la vida humana», va afegir.

Crítiques de la Casa Blanca

La Casa Blanca va assegurar que la proposta de Trump el «desqualifica» per poder exercir la Presidència del país. El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, va dir, a més, que els rivals de Trump en la contesa republicana per la Casa Blanca s'haurien de pronunciar obertament sobre si segueixen estant disposats a donar suport al magnat si ell acaba sent el designat del partit per optar a la Presidència.

Els dirigents conservadors «haurien de dir ara mateix que no donaran suport a Donald Trump per ser president. El que ell va dir és desqualificador i qualsevol republicà que tingui por a la base republicana per a admetre-ho tampoc pot servir de president», va destacar el portaveu.

En un altre ordre de coses, el presumpte terrorista Salah Abdeslam, sobre el qual hi ha una ordre de detenció internacional per la seva suposada implicació en els atemptats de París, va trucar a un reu a la presó de la ciutat belga de Namur la mateixa nit dels atacs.

Les investigacions policials han localitzat les trucades efectuades per Abdeslam la nit dels atemptats i entre elles n'hi ha una a un home que es troba a la presó de Namur condemnat per un delicte de dret comú i que no es troba a les llistes de persones radicalitzades.

Abdeslam, de 29 anys, i el pres es van reunir diverses vegades, l'última a principis d'octubre, tots dos són originaris del barri de Molenbeek i tenen aproximadament la mateixa edat.