El diputat del PP per Segòvia Pedro Gómez de la Serna i l'ambaixador d'Espanya a l'Índia, Gustavo de Arístegui, van cobrar comissions milionàries a l'estranger per aconseguir contractes per a empreses espanyoles de governs d'Àfrica i Llatinoamèrica, segons van divulgar el diari El Mundo i la Cadena Ser. Els mitjans van explicar que De Arístegui i Gómez de la Serna, sota la marca Voltar Lassen, registrada per ambdós a l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, van exercir com a aconseguidors de contractes públics per a una vintena d'empreses espanyoles a diversos països.

Per a això utilitzaven agents expatriats que coneixien el terreny i que usaven les seves influències i contactes per aconseguir aquests grans contractes a canvi de comissions. Entre les grans obres públiques que van aconseguir per a empreses espanyoles, quelcom sobre el que ha obert una investigació la Fiscalia Anticorrupció, es troben dues concedides a la constructora espanyola Elecnor a Algèria, negoci pel qual van ingressar almenys 737.000 euros de comissió més un cànon de 15.000 euros mensuals.

Gómez de la Serna i De Arístegui van reconèixer les gestions en favor d'Elecnor i van destacar que la seva activitat va estar autoritzada pel Congrés dels Diputats i els seus ingressos declarats davant d'Hisenda.

L'ambaixador d'Espanya a l'Índia va defensar la legalitat de l'activitat que va realitzar en el passat com a assessor per a empreses espanyoles a l'estranger i va assegurar que sempre va complir "escrupolosament amb la llei". De Arístegui va assenyalar que les acusacions es deuen a "diferències profundes amb un antic soci" i a un intent d'"extorsió", i va avançar que es reserva "les accions legals pertinents".

Va assegurar que l'activitat privada que va exercir fins el febrer de 2012 "estava autoritzada per les Corts i era totalment legal i compatible" amb les seves funcions públiques. "Vaig deixar les meves activitats privades al febrer o març de 2012, dos mesos abans de ser nomenat ambaixador a l'Índia, des d'aquella data fins a avui no he tingut res a veure amb la societat que s'esmenta", va dir l'ambaixador.

Va afegir que es va demanar "un dictamen a un lletrat de les Corts en excedència per demostrar la legalitat de l'actuació privada" i va atribuir les informacions aparegudes al context polític que viu el país i a una campanya d'"extorsió" en contra seu. Va destacar que es va treballar "sempre per a empreses privades a l'estranger i davant privats i mai s'ha intervingut davant cap administració espanyola publica autonòmica o central".

De la Serna va defensar que el seu assessorament a empreses espanyoles per obrir noves línies de negoci a altres països és "lícit i legal", i va denunciar que va ser objecte d'"extorsió" d'un excomercial del seu despatx, que el va amenaçar de treure l'assumpte a la premsa si no li pagava.

Aprovació del Congrés

De la Serna, número dos de la candidatura del PP al Congrés per Segòvia, va assenyalar que va començar amb aquesta activitat abans de ser diputat i que quan va passar a ocupar un escó a la cambra baixa "va ser aprovada per la comissió de l'estatut de diputat i el ple del Congrés". Es tracta, va explicar, d'"una activitat lícita i legal", que s'ha reduït un 80 per cent perquè no té temps; amb tot "declarat a l'Agència Tributària" i que realitza "fora d'Espanya", on "no hi ha intermediació amb cap tipus d'administració a Espanya" i amb socis locals.

El diputat va dir que ha estat objecte "d'una extorsió" d'un "antic comercial " que el va amenaçar de portar el tema a la premsa, quelcom que va denunciar al març.