Mauricio Macri va prendre possessió de la Presidència de l'Argentina en un traspàs atípic, marcat per l'absència de la seva antecessora, Cristina Fernández, i amb una crida a la unitat dels argentins per deixar de banda la confrontació i aprendre «l'art de l'acord». «Gràcies per acompanyar-nos. Hem de seguir junts, aquesta Argentina la construïm tots junts», va exclamar Macri en un dels balcons de la Casa Rosada, seu de l'Executiu, davant una multitud congregada a la Plaza de Mayo amb banderes argentines.

Amb la banda presidencial creuada, el bastó de comandament a la mà i acompanyat per la seva tercera dona, la dissenyadora Juliana Awada, i la petita filla de tots dos, Antonia, el governant va assegurar als reunits davant la Casa de Govern que el seu equip té «molta vocació per fer que els argentins visquin millor».

Entre exultant i emocionat, Macri, de 56 anys, els últims vuit com a alcalde de Buenos Aires, es va llançar a ballar al balcó de la Casa Rosada, un lloc simbòlic del poder a l'Argentina, mentre la vicepresidenta, Gabriela Michetti, començava a cantar.

Minuts abans, dins de la seu de l'Executiu, Macri havia rebut els atributs de comandament, eix d'una insòlita licitació que per dies el va enfrontar amb l'expresidenta Cristina Fernández. Una polèmica que va acabar amb la decisió de Fernández de no assistir al jurament del seu successor després que la Justícia determinés que el seu mandat concloïa la mitjanit de dimecres, cosa que la deixava sense poder per decidir sobre els detalls del traspàs de poders.

La decisió judicial va donar pas a un fet inèdit: una Presidència provisional de menys de dotze hores, entre la de Fernández i la de Macri, que va exercir el titular del Senat, Federico Pinedo, que va ser finalment qui va lliurar el bastó i la banda al nou mandatari.

Una multitud als carrers de Buenos Aires va saludar el pas del nou governant, que va fer la seva primera parada al Congrés, on va jurar «per Déu»?exercir «amb lleialtat i honestedat» el càrrec de president durant els propers quatre anys.

«Convoco tothom a aprendre l'art de l'acord. Vull ser el president de la integració i la col·laboració entre diferents sectors, el president del treball en una Argentina unida», va afirmar. Macri va dir així mateix que buscarà la «unitat i la cooperació d'Amèrica Llatina i del món».