França extrema els esforços diplomàtics per tancar disputes i aconseguir avui un acord universal de lluita contra l'escalfament en la cimera del clima (COP21), que es desenvoluparà en el temps de descompte, ja que el tancament estava previst per a ahir. Després de la presentació a la nit de dijous d'un nou esborrany, el president de la COP21 i ministre francès d'Exteriors, Laurent Fabius, va donar un parell d'hores als negociadors perquè l'estudiessin i els va convocar a consultes en «mode Indaba».

Aquest mètode de reunió en taula rodona, que deu el seu nom a la forma en què les tribus zulus celebren les seves reunions i en què tots es miren a la cara, és molt comú en les cimeres climàtiques quan les coses es posen difícils des de la conferència de Durban (Sud-àfrica), el 2011.

Per segona nit consecutiva les negociacions es van estendre a París fins a prop de les sis del matí i van girar al voltant dels tres temes que entorpeixen l'enteniment: l'ambició del futur pacte del clima, la diferenciació entre països desenvolupats i en desenvolupament en assumir responsabilitats i el finançament a aquests últims.

Així ho va explicar el ministre d'Ambient peruà i mà dreta de Fabius en les negociacions, Manuel Pulgar Vidal, que va indicar que, d'entre tots els temes «espinosos, el de la diferenciació entre desenvolupats i en desenvolupament és l'aspecte clau que divideix els països». A favor de marcar amb més força aquesta diferenciació es va pronunciar el Grup de Països en Desenvolupament amb Idees Afins.