El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va explicar ahir que l'avió que repatriarà els cossos dels dos policies nacionals morts en l'atemptat de Kabul sortirà avui a les deu del matí cap a l'Afganistan, i va reiterar que aquest acte terrorista va ser "un atac a Espanya".

Des de Barcelona, el ministre va explicar que els altres set policies supervivents en l'atemptat es troben "en bon estat, dins de les circums?tàncies", i va detallar que l'agent que havia estat hospitalitzat ja ha rebut l'alta.

La previsió del Ministeri és que demà a primera hora es desplaci cap a Kabul un avió Airbus amb la idea que, tan aviat com ho permetin les autoritats afganeses, siguin repatriats els cadàvers dels dos compatriotes morts. En aquest avió viatjarà un nou destacament policial compost per deu policies, que serà l'encarregat de substituir el que fins ara donava servei a la delegació diplomàtica ubicada a Kabul.

Preguntat per si les mesures de seguretat de l'ambaixada afganesa eren les adequades, el ministre va indicar que el passat mes de novembre s'havia fet la supervisió de tots els serveis de seguretat de la legació i que, en aquest sentit, "estaven en plena operativitat". "Hi ha ambaixades que són qualificades d'alt risc, com l'Iraq o el Pakistan, però no hi havia un problema de seguretat a l'ambaixada de Kabul", va garantir el titular d'Interior, que va recordar que els policies destinats en aquella zona estaven "especialment formats per realitzar" aquesta tasca.

En aquest sentit, Fernández Díaz va voler reconèixer l'actitud "heroica" i "exemplar" d'aquests agents, que amb el seu valor "van evitar que la massacre fos pitjor i van salvar vides del personal de l'ambaixada".

"Atac contra Espanya"

Tot i que els talibans han reivindicat que l'atemptat tenia com a objectiu la casa d'hostes de Kabul, situada a pocs metres de l'ambaixada espanyola, Jorge Fernández Díaz va deixar clar que, "en la pràctica", va ser "un atac contra Espanya". "Amb independència de qui el reivindiqui, què es reivindiqui o quina fos la intencionalitat, el fet és que s'ha convertit en un atac a Espanya perquè han mort dos espanyols i dos ciutadans afganesos que prestaven serveis a la legació diplomàtica espanyola, que és territori nacional i va ser assaltada per terroristes", va explicar el ministre. En aquest sentit, va exigir a les autoritats afganeses que investiguin en profunditat què és el que va succeir "perquè se sàpiga la veritat" de l'atac.

El ministre també va recordar que dissabte es va convocar el Pacte Antiterrorista i que va informar d'aquests fets "amb tots els detalls" les forces polítiques adherides a aquest acord. "Tots van quedar satisfets de la lleialtat, transparència i claredat amb què s'havien contestat les seves preguntes", va assegurar Fernández Díaz, que va ressaltar el fet que en plena campanya electoral els partits hagin estat capaços d'unir-se contra el terrorisme. "Diu molt de les nostres forces polítiques i, per descomptat, de la nostra societat, que en plena campanya electoral està unida contra l'únic enemic que tenim, que és el terrorisme i els terroristes", va afegir.

Creix el nombre de víctimes

El nombre de morts per l'atac talibà es va elevar ahir a dotze, després que la missió de les Nacions Unides a l'Afganistan (UNAMA) confirmés que almenys dos civils van morir durant l'atemptat. "L'atac al recinte va causar la mort d'almenys dos civils i va provocar molts més ferits, a més de causar grans danys al complex de l'ambaixada", va dir l'UNAMA en un comunicat.

Aquests dos morts se sumen a les víctimes fins ara conegudes: els dos policies espanyols, els quatre agents afganesos i els quatre insurgents confirmats anteriorment pels governs d'Espanya i l'Afganistan.

El cap de Crims de la Policia de Kabul, Fraidon Obaidi, va detallar que cinc dels nou afganesos ferits en l'atac van patir danys menors i ja han estat donats d'alta, mentre que quatre continuen hospitalitzats.

Pel que fa a la investigació del succés, Obaidi va puntualitzar que, ja que tots els atacants van morir i els talibans van reclamar la seva autoria, les autoritats tenen "clar" qui va ser el "cervell" de l'acció. "És responsabilitat de la comunitat internacional, així com del Govern afganès, donar passos amb l'objectiu d'aturar el líder dels talibans (el mul·là Mansur) per no haver de ser testimonis d'aquest tipus d'incidents en el futur", va dir el cap policial, que també va afegir que els cadàvers dels dos policies espa?nyols "van ser moguts del lloc per l'ambaixada espanyola i no van ser traslladats a cap hospital governamental".

L'atac va començar la tarda del passat dia 11 de desembre amb l'explosió d'un cotxe bomba, que va estar acompanyada d'un assalt i un enfrontament amb les forces de seguretat que es va estendre fins a primera hora del matí següent.