La mobilització contra el Front Nacional va triomfar a les eleccions regionals franceses i la ultradreta no governarà cap regió. El partit de Marine Le Pen no ha aconseguit sumar prous partidaris en la segona volta dels comicis després de guanyar la primera en 6 de les 13 regions de l'Estat. Ahir els resultats van ser diferents i la dreta republicana va guanyar les eleccions i governarà en set regions mentre que els socialistes conserven els mobles i governaran en sis regions.

Els resultats van ser particularment ajustats a la regió de París i a Normandia on va guanyar la dreta per la mínima. El partit liderat per l'expresident Nicolas Sarkozy també es va imposar a Nord-Pas de Calais, Provença-Alps-Costa Blava, Alsàcia, Champagne, Lorena, Auvèrnia-Roina-Apls i el País de Loira. Els socialistes del president François Hollande conserven la Bretanya, Aquitània, Llenguadoc-Rosselló-Migdia-Pirineus, Borgonya, Franche Compté, i Vall de Loira. A Còrsega va guanyar una coalició entre nacionalistes i socialistes.

A nivell nacional la dreta es va endur el 40% dels vots enfront del 29% del FN i el 28% dels socialistes o altres candidatures d'esquerres.

Crítiques a Sarkozy

Tot i la victòria de la dreta ahir ja van sortir les primeres crítiques des de dins del propi partit a l'estratègia seguida pel seu líder, Nicolas Sarkozy al considerar-se massa dretana. La més contundent va ser l'exministra Nathalie Kosciusko-Morizet, que li va retreure que, com van fer els socialistes, no retirés els candidats conservadors en les regions on havien quedat tercers i hi havia un risc de victòria de l'ultradretà Front Nacional.

L'exprimer ministre Alain Juppé, declarat candidat a les primàries del seu partit, va demanar que s'obri un debat ideològic en el si de la formació per oferir als electors "una idea de França que no sigui tèbia".

L'exministre Bruno Le Maire, un altre candidat declarat a les primàries, va demanar que l'any que comença "sigui el de la renovació" del seu partit. Cosa en el que va coincidir amb l'exprimer ministre François Fillon, que també optarà a les primàries i que va dir tenir "un projecte per fer guanyar a França".

Descarten canvis de govern

Pel que fa a les possibles conseqüències del resultat electoral en el bàndol socialista, tot i que un sondeig publicat per la televisió M6 assegura que un 51% dels francesos no vol que Manuel Valls continuï de primer ministre, François Hollande va descartar canvis en l'executiu, i més tenint en compte que el país encara està en ple estat d'emergència, cosa que dificultaria els canvis.

Si desgranem les dades per afinitats polítiques, però, el 85% dels que es declaren socialistes i el 76% dels que es declaren centristes donen suport a Valls.