La jutge d'instrucció 6 de Sevilla, María Núñez, ha donat un nou gir al cas dels ERO amb la sol·licitud que el magistrat de suport, Álvaro Martín, es dediqui a instruir les primeres sis peces pilot i d'aquesta manera acceleri i impulsi seva tramitació després de gairebé cinc anys d'instrucció.

Amb la nova proposta, consensuada entre tots dos magistrats, Núñez pretén que el jutge de suport deixi els assumptes ordinaris del jutjat i culmini aviat la instrucció de les sis peces pilot, entre elles la que afecta els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán i altres 50 exalts càrrecs de la Junta d'Andalusia.

La sol·licitud s'ha remès al Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA), la sala de govern del qual va aprovar-la ahir perquè després sigui ratificada, en última instància, pel Consell General del Poder Judicial ( CGPJ).

Abans que Núñez accedís a la titularitat del jutjat, estava previst que Álvaro Martín, representant de l'Associació Professional de la Magistratura a Andalusia occidental, assumís el juny passat la causa dels ERO en substitució de Mercedes Alaya, que va aconseguir una plaça a la Audiència de Sevilla. No obstant això, María Núñez va obtenir la plaça del jutjat per escalafó i Martín es va quedar com a jutge comissionat de l'òrgan judicial.

La petició dels jutges es fa «en un marc de plena col·laboració i entesa» entre tots dos i «amb la finalitat de donar un impuls d'especial rellevància a les diligències» dels ERO, que van començar a instruir-se fa gairebé cinc anys i els primers judicis de les quals volen celebrar el 2016.

«Per aconseguir celeritat i una resposta àgil en la tramitació d'aquestes diligències», el magistrat de suport hauria de dedicar-se en exclusiva al cas i deixar els assumptes ordinaris, responsabilitat que hauria d'assumir un nou reforç sol·licitat per Núñez, estableix la proposta. L'acord proposat seria temporal i es revisaria en funció de les necessitats de l'òrgan judicial, així com cada tres mesos, quan s'enviaria un informe a la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia.