La líder ultradretana francesa Marine Le Pen va ser absolta de l'acusació d'incitació a l'odi per haver comparat durant un míting el 2010 les pregàries de carrer musulmanes amb l'ocupació de França pels nazis durant la Segona Guerra Mundial. Durant un acte a Lió, a l'est del país, a la campanya per a la presidència del Front Nacional (FN), Le Pen va assegurar que les pregàries musulmanes als carrers de les ciutats constitueixen «una ocupació de parts del territori». «És veritat que no hi ha blindats, ni soldats, però perjudica els habitants», va afegir.

Aquelles paraules van provocar que diverses organitzacions antiracistes interposessin una denúncia per «provocació a la discriminació, a la violència i a l'odi», una novetat en la seva fitxa judicial, i delicte que pot ser penat amb fins a un any de presó i 45.000 euros de multa.

Diputada del Parlament Europeu, la Justícia francesa va haver de demanar a l'eurocambra que aixequés la seva immunitat, cosa que va fer el juliol de 2013.

Els jutges de Lió van decidir seguir l'opinió de la Fiscalia, que durant l'audiència que va tenir lloc el passat 20 d'octubre es va pronunciar a favor de l'absolució. El Ministeri Públic va considerar que Le Pen no es referia amb les seves paraules al conjunt de la comunitat musulmana, sinó a la minoria d'aquesta que ocupava els carrers del país.

Va ser la primera vegada que Marine Le Pen va haver de comparèixer per incitació a l'odi, tot i que ja ho ha fet per difamació en el passat. El procés va tenir lloc tres setmanes abans de les eleccions regionals i el seu veredicte es va conèixer dos dies després de la segona volta d'aquests comicis, en els quals els candidats de l'extrema dreta no van aconseguir cap regió.