L'excap d'ETA David Pla ha concedit des de presó una entrevista al diari Gara en què assegura que durant el temps que la cúpula de la banda terrorista va estar a Oslo sota protecció del govern noruec van rebre la visita d'un enviat de l'Executiu del PP. Afegeix que quan aquest representant va tornar a Madrid, «el Govern que l'havia enviat no el va voler ni rebre».

David Pla, detingut el setembre passat a França, fa un recorregut per les gestions realitzades «en aquests últims cinc anys» per ETA, inclosos els 16 mesos entre 2012 i 2013 en els quals ell, Iratxe Sorzábal i Josu Ternera van estar en diferents fases al país nòrdic, segons diu, amb l'aprovació primer de José Luis Rodríguez Zapatero i «el consentiment», ja després, de Mariano Rajoy.

Els representants de la banda estaven, segons apunta, sota protecció del Govern del país en què es trobaven, encara que no ha volgut confirmar si es tractava de Noruega. Segons assegura, allà es van entrevistar amb una dotzena de personalitats internacionals de diferents àmbits i, al final, va arribar fins i tot «un enviat del Govern del PP». No obstant això, assenyala que, quan l'intermediari va tornar a Madrid, l'Executiu que l'havia enviat «no el va voler ni rebre». «Algú va ordenar parar», assenyala.

David Pla assegura tenir una «sensació agredolça» pel que ha passat des de 2011: «hem construït un escenari polític ple d'oportunitats, però no estem de cap manera en el lloc que volíem». També indica que «el bloqueig al procés de resolució genera un context difícil en què estem mostrant moltes mancances per avançar».